Ознака: Македонско друштво “Илинден”-Тирана

ФУЕН спроведе истражување за почитувањето на правата на малциствата во време на СОVID-19 опфатено и Македонското малцинство во Албанија

Федералната Унија на Европски националности (ФУЕН) спроведе истражување за да се анализира во која мерка комуникацијата на јазиците на малцинствата ја обезбедуваат различни засегнати страни во земјите-членки на Европската унија, како и меѓу членовите на ФУЕН. Интернет прашалникот се фокусираше на достапноста на информации поврзани со КОВИД-19, здравствени услуги поврзани со појава на појава, постоење на телефонска линија за итни случаи на малцински јазик и образование на мајчин јазик. Истражувањето беше завршено за 43 малцински групи во 25 европски земји, во истражување беше опфатено и Македонско друштво “Илинден”-Тирана како преставник на Македонското национално малциство во Албанија. Македонско друштво ”Илинден”-Тирана од 16. 05. 2015 година е член на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН). Цел исвештај може да прочитате овде.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги повикува сите Македонци во Албанија кои имат македонско државјанство правото на глас на предвремните избори за пратеници во Собранието на Република Македонија да го остварат во Република Македонија

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги повикува сите Македонци во Албанија кои имат македонско државјанство правото на глас на предвремните избори за пратеници во Собранието на Република Македонија да го остварат во Република Македонија на гласачките места според последната адреса во место на живеење. Имајќи го предвид соопштението на Државната изборна комисија, дека изборите за пратеници во Собранието на Република Македонија, надвор од нејзината територија нема да се одржат во дипломатско-конзуларните претставништва, Македонското друштво “Илинден”-Тирана ги повикува сите Македонци во Република Албанија кои имаат македонско државјанство правото на глас на 15 јули 2020 година да го остварат на избирачките места според последната пријавена адреса во место на живеење во Република Македонија!

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо бара итно од Владата на Албанија граничниот премин Џепиште – Требиште областа Голо Брдо да работи 24 часа

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо бара од Влада на Албанија граничниот премин Џепиште – Требиште во областа Голо Брдо кој беше отворен во мај 2013 година да работи 24 часа. Владите на Македонија и Албнија на заедничката седница одржена во Поградец на 15 декември 2017 година донесоја одлука граничниот премин Џепиште -Требиште да работи 24 часа. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо бара итно да се реши овј голем проблем за Македонците во областа Голо Брдо пред да почнат врнежите од снег. Бидејќи граничниот премин работи со ограничено време и им создаваше големи проблеми во комуникацијата.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо барат од владата на Албанија и Македонија да се отворри граничниот премин Стеблево – Лакајца

Македонците од Стеблево областа Голо Брдо барат од властите во двете држави да го реализираат ветувањето и да го отворат граничниот премин Стеблево – Лакајца. Да беше границата многу поубаво ќе беше за Македонците во областа Голо Брдо бидеќи секогаш на пазар одат во Струга, Охрид и затоа многу подобро ќе беше да беше границата. Патот е многу лош жителите преку Ќафасан или преку новиот премин Требиште – Џепиште. Во 1949 година жителите кажуват одеа на работа во Струга и стоката ја носеле таму. После се затвори преминот. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо отварањето на граничниот премин Стеблево – Лакајца ќе им помогне на Македонците во Стеблево како и целата област Голо Брдо, ќе ја развие областа, од двете страни на границата.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно од Владата на Албанија и Македонија граничните премини со Голо Брдо и Мала Преспа да се отвараат

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно од Владата на Албанија и Македонија граничните премини со Голо Брдо и Мала Преспа да се отварат македонците во тие области се во лоша економска состојба порати пандемијата Ковид-19. Македонците од Голо Бро и Мала Преспа но и сопствениците на објекти од трговска, угостителска и другата услужна дејност, апелират до Владата на Албанија и на Македонија за отворање на границата. Македонците од областа Голо Брдо и Мала Преспа поради близината редовно одат во Македонија за сите потреби. Отворањето на границата секако ќе придонесе повторно да заживее трговијата и услужната дејност во областите. Како што сите знаеме, затворањето на границите им наштети на сите албански граѓани, но особено македонската заедница економски е многу оштетена затоа што, како што знаеме, македонската заедница традиционално живее во пограничните области со Македонија. Конкретно, повеќето жители на македонската заедница не се вработени и повеќето се занимаваат со сезонска работа, особено во Македонија. Областа Голо Брдо и Мала Преспа поминаа три месеци како се затворени границите и луѓето се невработени. Со отварањето ќе му помогне на областа Голо Брдо и Мала Преспа бидејќи ќе се зголеми економската соработка меѓу жителите од двете страни на границата, со што економски ќе зајакне и ќе се развива областа Голо Брдо и Мала Преспа. 

Честитка по повод Свети. Кирил и Методиј од Македонско друштво “Илинден”-Тирана

По повод 24 Мај, Денот на словенските просветители светите Кирил и Методиј, македонското друштво „Илинден“-Тирана упати честитка до Поглаварот на МПЦ- ОА, архиепископот г.г.Стефан и до сите Македонци каде и да се. Дозволете ми во мое лично име, во име на друштвото и на сите Македонци во Албанија, Вам лично, на Вашето свештенство и на сите православни верници, да ви го честитам 24 Мај, Денот на македонските и сесловенските просветители и учители, светите браќа Кирил и Методиј, стои во честитката. Се додава дека со празнувањето им се оддава почит на светите браќа од Солун, Кирил и Методиј, како основоположници на словенската писменост и литература, основачи на првата словенска азбука – глаголица, заслужни за културниот развој како на македонскиот народ, така и на сите словенски народи. Нивниот огромен придонес во битката против заборавот и незнаењето е од непроценлива вредност, бидејќи само пишаниот збор е тоа што останува и преку кој се пренесува знаењето и мудроста на човекот. Делото на светите Кирил и Методиј живеело со векови,живее и ќе живее за навек. Нека ни е честит денот на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј.

Македонско друштво „Илинден”-Тирана: Одземањето на правото на глас на мнм и диаспора е неприфатливо

Македонско друштво “Илинден”-Тирана строго ги осудува сите напори кои би го одзеле правото на глас на македонците надвор од Македонија го повикуваме ДИК да овозможи повторна регистрација на гласачите од мнм и дијаспора. За нас, предлогот за одземање на правото на глас на Mакедонците надвор од Македонија претставува несфатлив потег кој укажува на длабоко непочитување на Mакедонците надвор од Македонија. Бидејќи ние Mакедонците надвор од Македонија сакаме да учествуваме во градењето на слободна и демократска држава, имаме право најпрво заради нашето потекло, грижа и нераскинлива врска со татковината. Македонците надвор од Македонија се клучен партнер на татковината Македонија и  интегрален елемент за унапредување на Македонија во сите полиња, особено надворешната политика и економијата. Истовремено, Македонците надвор редовно ја посетуват Македонија и со нивното доаѓање придонесува кон зголемувањето на локалната економија низ Македонија. Затоа Македонците надвор од Македонија мора да го уживат правото на глас и да биде претставена преку свои пратеници во Собранието на Македонија. Македонците надвор од Македонија ги повикуват сите политички субјекти во Македонија, да покажат почит и јасна заложба за Македонците надвор од Македонија со единствена цел за напредок на Македонија и подобра иднина за Македонците.

Македонско друштво „Илинден“-Тирана најостра осуда на изјавите на Каракачанов и Ковачев

Македонското друштво “Илинден“-Тирана ја осудува најновите провокација на Красимир Каракачанов вицепремиер и министер за одбрана во Владата на Република Бугарија од ВМРО-БНД и Андреј Ковачев европратеник од ГЕРБ како и бугарската амбасада во Тирана, бидејќи со делење на пасоши сака да купи “бугари” во Албанија како “доказ” дека не постои Македонскиот јазик. Македонците во Албанија со индигнација го отфрлаат антимакедонизмот на власта во Софија и го сметаат за несериозно и смешно повторното пласирање на една небулозна теза, дека не постои Македонскиот јазик. Македонското друштво “Илинден“-Тирана го повикува Европскиот парламент да преземе мерки против Андреј Ковачев од ГЕРБ кој од позиција на европратеник врши притисок врз Македонците во Албанија. Македонското друштво “Илинден“-Тирана ја осудува Владата во Софија за дискриминаторските, расистичките и наци-фашистичките барања за непостоење на Македонскиот народ во целина! – стои во соопштението потпишано од Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај.

Македонско друштво „Илинден“-Тирана ја осудува бугарската провокација за непостоење на Македонскиот јазик и Македнското малциство

Македонското друштво „Илинден“-Тирана ја осудува најнова провокација на Бугарската влада за Македонскиот јазик и македонското малцинство. Македонците во Албанија со индигнација го отфрлаат ставот на Бугарската влада со кој повторно се пласира една небулозна теза, дека не постои Македонски јазик и македонското малцинство. Барањето на Бугарската влада, Македонија да се откаже од грижата за македонското малцинство и во ЕУ наместо Македонски јазик да се користи терминот “службен јазик на Република Северна Македонија“ е неприфатливо, геноцидно и претставува злосторството против човештвото! Македонското друштво „Илинден“-Тирана смета дека иако Советот на ЕУ донесе одлука за Македонија да почне преговори и оти изјавите на земјите-членки не можат да ја променат одлуката, загрижувачко е токму правото на вето на Владата во Софија на секое поглавје од триесет и трите. Македонското друштво „Илинден“-Тирана не се сомнева во злоупотребата на Софија на нејзините дискриминаторски и расистички барања за непостоење на Македонскиот јазик и македонското малцинство, приложени во финалниот заклучок на ЕУ што ја отсликуваат намерата на Софија и солидарноста на ЕУ во продолжението на бугарскиот наци-фашизам за непостоење на Македонскиот народ во целина! – стои во соопштението потпишано од Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај.

Македонско друштво „Илинден“-Тирана со поддршка на Нов Контакт – Македонија реализираше заедничка донација на училишен материјал во Мала Преспа

Македонското друштво „Илинден“-Тирана донираше училишен материјал за училиштата во Општина Пустец, Мала Преспа. Донацијата ја достави претседателот на друштвото Никола Ѓурѓај, кој другаруваше и со учениците. Посебно здоволство ми е што за Македончињата во општина Пустец донирав училишен материјал,што е во соработка со Центарот за информативна поддршка – Нов Контакт -Македонија од Скопје, преставувано од д-р Златко Николоски и донаторите од Швајцарија преставувани од г-дин Александар Пасков. Тоа врз основа на потпишаниот Меморандум за соработка со цел заедничка промоција на македонските национални, традиционални и историски вредности (македонска култура, јазик, традиции, фолклор) на национално и меѓународно ниво, изјави Ѓурѓај за Македонски весник “Илинден”. Додава дека училишен материјал е дониран за учениците во гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец, деветолетката „Отпорот на Горичаните” во Долна Горица, како и првачињата во селата Туминец, Шулин и Пустец. Објаснува дека донацијата се состои во македонска литература и граматика, лектири од македонски автори, букварки, боенки за помладите, македонски приказни, училишни ранци, пластични моливи, фломастери, тетратки, географски карти, читанки по македонски јазик и други училишни помагала.