Награда “Илинден“

Награда “Илинден” се дели од 06.02.2019 година од Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана за особен придонес за Македонското национално малциство во Република Алабнија и придонес за Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана. Наградата “Илинден” се доделуваат на поединци граѓани, на правни лица, државни органи, установи, владини и невладини организации, дипломати, меѓународни организации и други асоцијации. Наградата “Илинден” е признание што се доделува за работи и дела што заслужуваат признание, ги доделува и врачува лично претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај.

Награда “Илинден”

 1. Н.Е. г-дин  Илир Мета – Претседател на Република Албанија (2019)
 2. Н.Е. Д-р Ѓорге Иванов – Претседател на Република Македонија (2019)
 3. Архимандрит г. Партениј – Игумен на Свештената Бигорска Обител, Маврово-Ростуше, Република Македонија (2019)
 4. Г-дин Бил Николов – Претседател на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) – Канада (2019)
 5. Проф.д-р Катерина Тодороска – Научен советник во Институт за Национална Историја – Скопје, Република Македонија (2020)
 6. Г-дин Васил Стерјовски – Пратеник во Собранието на Република Албанија и Претседател на Македонска алијанса за европска интеграција (2020)
 7. Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) – Политичка партија на Македонци во Република Албанија (2021)
 8. Македонско меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) – Канада (2022)
 9.  Проф. д-р Данчо Марковски – Амбасадор на Репубика Македонија во Тирана, Република Албанија (2022)
 10. Г-дин Халит Хабип Оглу – Потпреседател на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) и Претседател на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа – Витен, Германија (2022)
 11. Неговото Блаженство г.г. Стефан – Поглавар на Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија (2023)
 12. „Нова Македонија“ – Првиот дневен весник на македонски јазик од далечната 1944 година, Скопје, Република Македонија (2024)