Author: nenad

Честитка за Божик од Македонското друштво „Илинден”-Тирана

Почитувани Македонци и Македонки, во името на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо ви честитамe Раѓањето Христово – Божик. Нека е честит празникот и за многу години. Христос се роди! Навистина се роди!

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана
Претседател Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо
Претседател Или Халилај

Честитка од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за Божик и Нова Година 2020

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви честита Божик и Нова Година 2020 година, со желба за многу лични успеси и бериќетна година!

Македонско друштво “Илинден”-Тирана
Претседател Никола Ѓурѓај

Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо
Претседател Или Халилај

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана најстрого ја осудуват провокацијата на Бугарската академија

Македонското друштво “Илинден”-Тирана во име на Македонците во Албанија најостро ја осудува „најновата провокација на Бугарската академија на науките за македонскиот јазик како дијалект на бугарскиот јазик”. Во реакцијата се наведува дека „ниту Македонците се Бугари, ниту македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик“. Македонското друштво “Илинден”-Тирана во име на Македонците во Република Албанија,најостро го осудува ставот на Бугарската академија на науките, дека „Македонскиот јазик не постои” и дека “Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик”, наспроти повелбата за македонскиот јазик на Македонската академија на науките и уметностите од 3 декември годинава,стои во реакцијата. Се додава дека Бугарија со „ своите барања, потврдува дека воопшто не го заслужува местото во Европската Унија на која и нанесува непотребен срам“. Однесувањето на Софија кон Македонците е доказ за шовинистичкото однесување на бугарската политика од времето на Санстефанска Бугарија од 1878 година. Иронијата да биде поголема, денес Софија „се бори” против руското влијание во Бугарија, заборавајќи дека и државата Бугарија и „Санстефанска Бугарија” се производ на Руската Федерација!, се додава во реакцијата на друштвото. Друштвото потсетува и на обидите на официјална Софија „да бара Бугари онаму каде што никогаш немало и нема да има а тоа се областите каде што концентрацијата на Македонците во Албанија е најголема“. Во Албанија,ниту имало ниту има Бугари,туку само Македонци. Македонците во Албанија отсекогаш биле Македонци. Македонците во Албанија никогаш не биле и нема да бидат Бугари.

Македонско друштво „Илинден”-Тирана повторно го актуелизира барањето граничниот премин

Македонско друштво „Илинден”-Тирана и огранокот за Голо Брдо повторно побараа од владите во Скопје и во Тирана, граничниот премин Џепиште – Требиште во близина на Дебар да функционира 24 часа. Во соопштението на друштвото се наведува дека повеќе од неопходно е овој премин, кој е отворен во мај 2013 година, да функционира 24 часа. Владите на Македонија и на Албанија на заедничката седница одржана во Поградец на 15 декември 2017 година донесоа одлука граничниот премин Џепиште – Требиште да работи 24 часа. Ако овој граничен премин работи 24 часа тоа ќе биде од голема полза за жителите на Голо Брдо бидејќи сега работи со ограничено време и создава проблеми во комуникацијата и патувањето за Македонија. За нив поблиску е да патуваат до Дебар, отколку до најблискиот албански град Пешкопеја. Повторуваме дека под итно бараме да се реши овој голем проблем за Македонците во областа Голо Брдо, пред дапочнат да пааат облнте снегови,кога областа со денови е завеана во снег и единствен најблизок излез е токму овој премин па тешко болните се носат во болницата во Дебар. Се додава дека со ова ќе им се помогне на Македонците од областа Голо Брдо бидејќи ќе се зголеми економската соработка меѓу жителите од двете страни на границата, а и поголем број туристи ќе ја посетуваат областа Голо Брдо. Граничниот премин за локален граничен сообраќај Џепиште – Требиште работи од 8 до 20 часот во летниот период и од 8 до 18 часот во зимскиот период. Преминот е наменет пред се за жителите во пограничните зони на двете држави, а од 2014 по изградбата на асфалтен пат и од албанска страна, може да се патува и со моторни возила.

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за Св.Климент Охридски

Почитувани во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви го честитаме Св.Климент Охридски. Св.Климент Охридски се упокоил мирно во Охрид, на 8 август 916 година. Неговите мошти се чуваат во охридската црква Св. Климент во Охрид, Македонија.