Поп Станко Илиа Која Печати
Сабота, 08 Февруари 2014 23:43

Роден е на 1896 година во Ѓиновец, областа Голо Брдо. По завршувањето на училиштето, тој служел 3 години како поп во Шпат Елбасан. После враќањето од Елбасан во Голо Брдо служел како поп додека живел. За време кога служеше како поп во родното место Ѓиновес, Голо Брдо добил закани за убиство од лица не православни. Еден ден вторник, тргна од Ѓиновец за Врница да крштева дете, по пат 3 лица во заседа го убиеа. Атентаторите, исто така имале други преседани. Причината за овој грозен криминал чин беше дека Поп Станко Која  го ширеше  православната религија во областа Голо Брдо. Тој почина во 1944 година оставајќи ја неговата сопруга и две деца сираци. Двајца од убијците биле егзекутирани од страна на државата во Пешкопеја, еден од нив од страв од одмазда се мрда и умре во психијатрија. Тогаш пожар што ја зафати селото изгорени се, но црквата на Св. Никола, каде работел Поп Станко Која, за среќа преживеал. Но по попосле некое непознати лица го запалиле  црквата после падот на режимот на Енвер Хоџа, црквата Св.Никола се обнови повторно.

Црква Св.Никола село Ѓиновец Голо Брдо

Црква Св.Никола село Ѓиновец Голо Брдо изградена 1911 година

 

Никола Ѓурѓај

 


www.ilinden-tirana.com