Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома Благодарници

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Благодарници
Благодарница "Илинден" и Награда “Илинден”

 

Благодарницата “Илинден” се дели од 06.02.2010 година од Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана за особен придонес за Македонското национално малциство во Република Алабнија и придонес за Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана.


Награда “Илинден” се дели од Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана за особен придонес за Македонско национално малциство во Република Алабнија.


Благодарницата и наградата “Илинден” се доделуваат на поединци граѓани, на правни лица, државни органи, установи, владини и невладини организации, дипломати, меѓународни организации и други асоцијации. Благодарницата и наградата “Илинден” се симболи на признание што се доделуваат за работи и дела што заслужуваат признание, ги доделува и врачува лично претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај.


Награда “Илинден”


01. Д-р Ѓорге Иванов - Претседател на Република Македонија (2019)


02. Г-дин Илир Мета - Претседател на Република Албанија (2019)


03. Г-дин Бил Николов - Претседател на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) – Канада (2019)


04. Архимандрит г. Партениј - Игумен на Свештената Бигорска Обител, Маврово-Ростуше, Република Македонија (2019)


Благодарницата “Илинден”


01. Г-дин Александар Чочоски - Скопје, Република Македонија (2010)


02. Г-дин Никола Костоски - Скопје, Република Македонија (2010)03. Амбасада на Република Македонија во Тирана, Република Албанија (2010)04. Тримакс Картографија – Скопје, Република Македонија (2012)


05. Културен Центар “Скрб и Утеха - Тиха”- Скопје, Република Македонија (2013)


06. Македонски Клуб “Илинден”-Латзен - Хановер, Република Германија  (2013)


07. Г-дин Eрјон Танај - Координатор на Македонско друштво “Илинден”-Тирана (2013)


08. Г-дин Павли Никола - Автор на книги, стати за Македонците во Голо Брдо (2014)


09. Г-дин Незир Меча - Потпретседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана (2014)


10. Г-дин Ули Халилај - Претседател на Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо (2014)


11. Проф.д-р Катерина Тодороска - Научен советник во Институт за Национална Историја Скопје, Република Македонија (2015)


12. Г-дин Џевит Дрини - Активист во Тирана член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана (2015)


13. Г-дин Ибраим Фетаху - Активист во областа Голо Брдо член на Mакедонско друштво “Илинден“-Огранок Голо Брдо (2015)


14. Г-дин Митрe Шутку - Автор на неколку книги, стати за Македонците во Голо Брдо (2015)


15. Г-дин Мојси Халилај - Активист во Голо Брдо член на Mакедонско друштво “Илинден“- Огранок Голо Брдо (2015)


16. Нипром - Струмица, Република Македонија (2015) 


17. Г-дин Хамит Гордани - Активист во Тирана член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана (2015)


18. Г-дин Вело Цфарку - Автор на книги, стати за Македонците во Голо Брдо (2016)


19. Г-дин Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - Претседател на Македонската алијанса и сопственик на Тв Сонце во Република Македонија (2016)20. Проф. д-р Васил Дрвошанов - Научен советник во Институтот за Македонски јазик во Скопје, Република Македонија (2016)21. Г-дин Фатри Фетаху - Активист во Голо Брдо, член на Mакедонско друштво “Илинден“- Огранок Голо Брдо (2016)22. Здружение Илинденски Марш Христо Узунов – Охрид, Република Македонија (2016)


23. Г-дин Арманд Мија - Активист во Тирана член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана (2016)


24. Македонското меѓународно движење за човекови права - Торонто, Канада (2017)


25. Г-дин Беќир Ала - Понарешен советник на Македонска алијанса за европска интеграција во Општина Требиште, член на Mакедонско друштво “Илинден“-Огранок Голо Брдо (2017)26. Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија - Скопје, Република Македонија (2017)27. Г-дин Иќмет Ислами - Активист од Мало Острени (Малестрени), Голо Брдо член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана  (2017)


28. Г-дин Мартин Бибовски - Добидник на конкурсот за логото по повод 10-годишнината од формирање на македонско друштво “Илинден“-Тирана (2017)


29. Г-дин Едмонд Темелко - Гадоначалник на општина Пустец и Претседател на Македонска Алијанса за Европска Интеграција (2018)


30. Г-дин Тодор Петров - Претседател на Светски македонски конгрес - Скопје, Република Македонија (2018)


31. Г-дин Слободан Петров - Хановер, Германија (2018)


32. Г-дин Агим Синанај - Активист во областа Голо Брдо, член на Mакедонско друштво “Илинден“- Огранок Голо Брдо (2018)


33. Печатница Европа 92 Кочани, Република Македонија (2018)


35. Проф.д-р Илинден Спасе - Автор на книги стати за македонското национално малцинство во Република Албанија пишува на македонски јазик и албански јазик (2019)


36. М-Р Естела Ѓурѓај Карамешиноска - Историчар, секретар на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана и дописник на Македонски весник “Илинден” (2019)


37. Г-дин Васил Стерјовски - Секретар на Македонска Алијанса за Европска Интеграција (МАЕИ), активист на Македонско национално малциство во Албанија и основач на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана (2019)


38. Г-ѓа Савиола Лока - Основач на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана (2019)


39. Ѓ-ѓа Микета Mеча Шкала - Основач на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана (2019)


40. Д-р Ели Луческа - Директорка на Институт за старословенска култура - Прилеп, Република Македонија (2019)


41. Д-р Мери Стојанова - Директорка на Национална Установа „Завод и Музеј“ - Битола, Република Мкедонија (2019)


42. Г-ѓа Елени Заркада - Понарешен советник на Македонска Алијанса за Европска Интеграција (МАЕИ) во општина Билишта, активист на Македонско национално малциство во Билишта (2019)


43. Сара Џелили - Автор на поези, активист во Елбасан, член на Mакедонско друштво “Илинден“- Огранок Голо Брдо и дописник на Македонски весник “Илинден” (2019)