Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома Архива

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Средба на Претседателот на Македонско друштво” Илинден”- Тирана Никола Ѓурѓај со Рабинот на Албанија

 

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај на 07.11.2013 година, во просторите на Хотел Гранд во Тирана, оствари средба со Рабинот на Република Албанија и Балканот, во Израел Рабинот Уоел Каплан и претседателот на Еврејска Заедница во Република Албанија г-дин Сокол Пира. Во таа пригода, претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај на Рабинот Уоел Каплан му ја честита функцијата Рабин на Република Албанија, како и признавањето на Еврејската заедница во Република Албанија од страна на Албанската Влада. При тоа, била нагласена потребата од соработка меѓу Македонското Национално Малцство во Република Албанија и Еврејска Заедница во Република Албанија, во интерес на граѓаните и за доброто на двете заедници. Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информира Рабинот за состојбата на Македонското Национално Малцинство во Република Албанија, а во контекст на тоа Рабинот нагласи дека ќе направи напори за подобрувањето на општите права на малциствата во Република Албанија.


 

www.ilinden-tirana.com