Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома Архива

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Црвено-Црна алијанса казнет со 600 $, за дискриминација на Македонците во Албанија

Комесарот за заштита од дискриминација го казни Црвено-Црна алијанса со парична казна 600 $ за прекршувања на правата на Македонското Национално Малцинство принудувајќи јавно да се извини за користењето на националистичка реторика и агресивни дела против него. Одлуката обезбедена од страна на албанскиот весник "Газета Шќиптаре", кој  датира од 1август 2013 година, го принудува Црвено-Црна алијанса да фрли парична казна за државниот буџет до 2 август 2013 година. Но официјални извори тврдат дека "парична казна не е платена и нема да бидат платени, бидејќи одлуката  беше апелираше до судот". Истиот официјални извори од страна на Црвено-Црна алијанса нема да биде јавно извинување на Македонското Национално Малцинство до крајот на судскиот процес. Ова е прв пат политичка партија во Република Албанија од страна на државните институции да се казни за извршување на употреба на националистичка реторика на едно етничко малцинство.

 

www.ilinden-tirana.com