Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома Архива

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Избрана новата Влада на Република Албанија

Парламентот на Република Албанија денеска даде согласност за новата влада на Еди Рама. За новиот кабинет гласаа 82-ца од вкупно 140 пратеници. Во новата Влада на Република Албанија ке има  20 министри, од кои 6 се жени. Еди Рама ветува дека ќе ја забрза евроинтеграцијата на државата и ќе ја обнови економијата. Претставувајќи ја програмата на Владата Еди Рама рече дека ќе се фокусира на демократските реформи јакнење на владеењето на правото и борба против корупцијата. Албанија е една од најсиромашните држави во Европа, каде според официјални статистички податоци околу 14,3 отсто од вкупно 3,2 милиони жители живеат со помалку од 1,5 долари дневно. Стапката на невработеност е 14 отсто, а јавниот долг е 60 отсто од БДП.


www.ilinden-tirana.com