Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома Архива

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Градоначалникот на Поградец се залага за изучување на македонскиот јазик во општинските училишта

Градоначалникот на градот Поградец, Република Албанија г-дин Артан Шкмби порача дека би сакал да види македонскиот јазик во училиште, и покрај тврдењата дека Албанија не ги исполнува препораките на Советот на Европа околу образованието на мајчин јазик на малцинствата. Ние како локална власт сме отворени за барањата на малцинствата, ако јас слушам дека има барања за отварање на неколку класови за изучување на јазикот на некои од малцинство, ние сме многу отворени затоа што пожелуваме ова нешто да се случи во нашит град, изјавил Шкмби на тркалезната маса по повод Рамковната конвенција за заштита на малцинствата во Воскополе, Република Албанија.


www.ilinden-tirana.com