Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана најстрого ја осудуват провокацијата на Бугарската академија PDF Печати Е-пошта
Петок, 13 Декември 2019 22:29

Македонското друштво “Илинден”-Тирана во име на Македонците во Албанија најостро ја осудува „најновата провокација на Бугарската академија на науките за македонскиот јазик како дијалект на бугарскиот јазик”. Во реакцијата се наведува дека „ниту Македонците се Бугари, ниту македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик“. Македонското друштво “Илинден”-Тирана во име на Македонците во Република Албанија,најостро го осудува ставот на Бугарската академија на науките, дека „Македонскиот јазик не постои” и дека “Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик”, наспроти повелбата за македонскиот јазик на Македонската академија на науките и уметностите од 3 декември годинава,стои во реакцијата. Се додава дека Бугарија со „ своите барања, потврдува дека воопшто не го заслужува местото во Европската Унија на која и нанесува непотребен срам“. Однесувањето на Софија кон Македонците е доказ за шовинистичкото однесување на бугарската политика од времето на Санстефанска Бугарија од 1878 година. Иронијата да биде поголема, денес Софија „се бори” против руското влијание во Бугарија, заборавајќи дека и државата Бугарија и „Санстефанска Бугарија” се производ на Руската Федерација!, се додава во реакцијата на друштвото. Друштвото потсетува и на обидите на официјална Софија „да бара Бугари онаму каде што никогаш немало и нема да има а тоа се областите каде што концентрацијата на Македонците во Албанија е најголема“. Во Албанија,ниту имало ниту има Бугари,туку само Македонци. Македонците во Албанија отсекогаш биле Македонци. Македонците во Албанија никогаш не биле и нема да бидат Бугари.