Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Во областа Каринтија се одржа ФУЕН семинар на словенските малцинствата од Eвропа PDF Печати Е-пошта
Петок, 29 Ноември 2019 13:17

Од 14 до 17 ноември 2019 година во Блејбург, Каринтија, Австрија се одржа семинар на Работна група на словенски малцинства при Федералната унија на европските национални заедници (ФУЕН). Каринтија може да биде пример за добар соживот меѓу народите во многу погледи – истакна кординаторот на Работна група на словенски малцинства при Федералната унија на европските национални заедници (ФУЕН) Матиц Гермовшек Жнидаршич. На семинар учестува 30 претставници од 12 држави, кои претставуваат 14 различни словенски малцинства во Европа, семинарот се одржа во општина Блејбург, Каринтија, Австрија каде градоначалникот Стефан Визотшниг на гостите им претстави примерна двојазична општина. Претставниците на словенските малцинства ја запознаа и општината Глобаница. На семинар на Работна група на словенски малцинства при Федералната унија на европските национални заедници (ФУЕН) што се одржа во Блејбург, Каринтија, Австрија претставници на Работна група на словенски малцинства го избра за Претседател на Работната група г-ѓа Ангелинка Млинар. Работна група на словенски малцинства при Федералната унија на европските национални заедници (ФУЕН) број 26 организаци членки: (13 обични членови, 13 здружени членови). Македонско друштво ”Илинден”-Тирана е член на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) од 16. мај 2015 година и од 16. мај 2015 година е дел од Работна група на словенски малцинства при Федералната унија на европските национални заедници (ФУЕН)