Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана остро ги осудува бугарските политичари PDF Печати Е-пошта
Среда, 16 Октомври 2019 20:04
Македонско друштво “Илинден”-Тирана остро го осудува недемократското и крајно навредливо однесување на бугарските политичари во однос на македонскиот народ и македонскиот јазик. Со своите барања бугарската држава покажува дека воопшто не го заслужува местото кое го доби во европското семејство, на кое му нанесуваат непотребен срам. Однесувањето на Бугарија во однос на Македонците во Пиринска Македонија исто така е доказ за шовинистичкото однесување на бугарската политика кон оние кои не се чувствуваат Бугари во бугарската држава. Македонско друштво “Илинден”-Тирана истовремено ги осудува неприфатливите уцени на Софија кон Албанија од која бара права за Македонците како Бугари! Македонско друштво “Илинден”-Тирана и натаму смета дека во Албанија не живеат Бугари, Македонците во Албанија не се Бугари! Македонците во Албанија не може да бидат коалтерална штета заради бугарските уцени и албанските амбиции за Европската Унија!