Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Mакедонски деца од Голо Брдо на летен камп “Ја сакам Македонија 2019 година” во Охрид PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 12 Август 2019 19:07

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Македонија од 15 до 22 јули 2019 година во Охрид се одржува  Летен камп “Ја сакам Македонија 2019 година” припадници на Mакедонското национално малцинство од Србија, Албанија, Грција, Косово, Бугарија.  Целта на оваа манифестација е одржување на врските со децата кои имаат македонско потекло, а кои живеат надвор од Република Македонија, традиционално се одржува секоја година. Од Албанија на летниот камп учествуваа Mакедонски деца од Голо Брдо, со членовите на Македонско друштво “Илинден“- Огранок Голо Брдо, Африм Фетаху, Ардит Фетаху и Арманд Кадриу. Освен наставната компонента, учесниците имаа можност да ги посетат културно – историските знаменитости во Охрид и охридското крајбрежје. Предвидено е, секоја година да се зголемува бројката на учесници на кампот, а право на учество да имаат сите Македонци, без разлика на кој дел од светот живеат, што укажува дека овој проект полека прераснува во една традиција којашто ги обединува Македонците од националните малцинства од соседните земји и од дијаспората. На овогодинешниот летен камп учестваат повеќе од 80 ученици со македонско потекло од Албанија, Бугарија, Грција, Србија, Босна и Херцеговиа, Италија, Австрија и Чешка кои посетуваат курс по македонски јазик, историја и географија на Македонија. Настанот има за цел да го подобри познавањето на мајчиниот јазик на целната група и едновремено да се создаде поголемо заедништво помеѓу Македонците од соседните земји.