Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
ФУЕН изгласа резолуција поднесена од Македонско друштво „Илинден”-Тирана за Македонците во Албанија PDF Печати Е-пошта
Среда, 24 Јули 2019 17:19

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 64-от Конгрес што се одржува во словачкиот главен град Братислава, едногласно усвои Резолуција со која се бара културна и образовна автономија за македонското малцинство во Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“од Тирана. Според Никола Ѓурѓај, претседателот на друштвото, за Резолуцијата гласале сите 150 делегати, претставници на 103 организации од 35 земји во Европа. Целта на резолуцијата усвоена во име на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и македонското национално малцинство во Република Албанија е да побараат културна и образовна автономија за жителите на регионите Голо Брдо, Мала Преспа и Гора во со цел да се зачува македонската култура во овие региони населена со чисто македонско население.

ФУЕН ја повикува Република Албанија:

  1. Да отвори Одделот за македонски јазик на државниот универзитет во Тирана за отворање на Одделот за македонски јазик на Државниот универзитет “Фан Стилиан Ноли” од Корча.
  2. Да обезбеди застапеност на пропорционалната застапеност на македонското национално малцинство во структурите на државната управа, органите на локалната самоуправа и локалната администрација каде што имаа значителен број македонски национални малцинства.
  3. Да обезбеди застапеност на македонското национално малцинство во управниот одбор на Државната радиотелевизија.

Резолуција, ФУЕН ќе ја достави до Владата на Република Албанија, шефот на државата, парламентот и меѓународните институци. Македонско друштво „Илинден”-Тирана е рамноправен член на ФУЕН е од средината на мај 2015 година и стана прво друштво на Македонци надвор од матичната држава, во Европа, кое е рамноправен член, со право на глас. На Конгресот присуствувале 150 претставници од 103 организации членки од 36 земји во Европа.