Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Честитка од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за Историската шанса прв Македонски Пратеник PDF Печати Е-пошта
Среда, 19 Јуни 2019 13:34
Македонско друштво “Илинден”-Тирана ја поздравува одлуката на Генералниот Секретар на Македонска алијанса за европска интеграција – МАЕИ Васил Стерјовски што го прифати пратеничкиот мандат и да стане првиот Македонски Пратеник во Албанија. Без разлика на околностите, ова е крупен чекор кон поголема факторизација и зголемено политичко влијание на Македонците во Албанија. Неспорни се посветеноста и заложбите на Васил Стерјовски во борбата за поголеми права за сите Македонци во Албанија. Жалиме што Стерјовски, кој како кандидат на МАЕИ на парламентарните избори во 2017 на заедничката коалициона листа со Движењето за социјалистичка интеграција беше на високото петто место, не беше избран уште тогаш. Македонско друштво “Илинден”-Тирана, му посакува успешнен мантат на Васил Стерјовски. Во исто време, убедни сме дека Стерјовски ќе работи на подобрувањето на правата на Македонското национално малцинство во Република Албанија. – стои во честитката потпишано од Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa.