Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно граничниот премин Џепиште - Требиште да работи 24 часа PDF Печати Е-пошта
Среда, 09 Октомври 2019 18:39

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо бара од Влада на Албанија и Владата на Македнија граничниот премин Џепиште - Требиште во областа Голо Брдо кој беше отворен во мај 2013 година да работи 24 часа. Владите на Македонија и Албнија на заедничката седница одржена во Поградец на 15 декември 2017 година донесоја одлука граничниот премин Џепиште -Требиште да работи 24 часа. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо бара итно да се реши овј голем проблем за Македонците во областа Голо Брдо пред да дојде зимскиот период. Бидејќи граничниот премин работи со ограничено време и им создаваше проблеми во комуникацијата. Со ова ќе му се помогне на Македонците од областа Голо Брдо бидејќи ќе се зголеми економската соработка меѓу жителите од двете страни на границата, со што економски ќе зајакне и ќе се развива областа Голо Брдо.

 
Македонско друштво „Илинден“-Тирана побара од Албанија на македонскиот културено-информатвен центар PDF Печати Е-пошта
Вторник, 01 Октомври 2019 19:26

Македонско друштво „Илинден“-Тирана во име на Македонците во Републка Албанија ги повка повика Владата што побрзо да го достави до Собранието на Албанија потпишаниот договор меѓу Македонија и Албанија за отворање на македонскиот културено-информатвен центар во Тирана заради негова ратифкација. Го изразуваме нашето незадоволство бидејќи и по шест месеци од потпишувањето на Договорот меѓу двете држави документот не е ратификуван. Ја повикуваме Владата на премиерот Еди Рама под итно да го испрати Договорот за ратификација во Парламентот а од претседателот на Парламентот Грамоз Ручи веднаш да го стави на дневен ред. Сметаме дека со отворањето на Македонскиот културен центар во Тирана, е многу важен за блатералните односи и дополнително ќе ја унапреди соработката меѓу двете држави, вели Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото. Се додава дека со отворањето на центарот ќе се продлабочи културната соработка и ќе се создадат услови за тоа културните работници и институции на двете држави да ја зголемат взаемната соработка и да го презентираат своето творештво.

 
Македонците бараат своја редакција во албанската државна радио телевизија PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 30 Септември 2019 10:50

Македонското друштво „Илинден“-Тирана во име на Македонците во Република Албанија достави барање до државната радио-телевизија да биде формирана редакција на македонски јазик. Македонско друштво „Илинден“-Тирана бара од албанската радиотелевизија да има и редакција на македонски јазик, како што има на англиски, француски, италијански, германски, грчки, српски и турски јазик. Се надеваме дека барањето ќе биде прифатено и земено во предвид и оти набрзо ќе има редакција и на македонски јазик,стои во барањето до генералниот директор Тома Глчи. Кусо се додава дека мисијата на друштвото е заштитата на етничкиот, културниот и верскиот идентитет, зачувувањето на јазикот и образованието на мајчин јазик на македонското национално малцинство Република Албанија. Вториот канал на албанската државна телевизија, на 25 септември пред две години за првпат почна со емитување емисија на јазиците на малцинствата,вклучувајќи ги и емисиите на македонски јазик. Освен информативаната емисија-вести, се емитуваат и документарни емисии, музика, репортажи, образовни емисии, серии со кои се промовираат и се афирмираат културата, обичаите, традицијата и сите останати вредности на малцинствата. Емисијата на македонски јазик се емитува секој ден, од понеделник до петок, 20:30 – 21:00 часот. Од полчасовниот термин 5 – 7 минути се отстапуваат за вести а во останатите минути се емитуваат прилози поврзани со македонската култура, традиција, обичаи.

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви честита денот на Европските Јазици PDF Печати Е-пошта
Четврток, 26 Септември 2019 08:48

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви честита денот на Европските Јазици


 

Shoqata maqedonase "Ilinden" Tiranë јu uron Gëzuar 26 Shtatorin Ditën Evropiane të Gjuhëve

 
Македонско друштво „Илинден“-Тирана почна кампања „Главата горе-изјасни се дека си Македонец“ PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 23 Септември 2019 07:31

Како дел од зацртаните активности за зачувување на македонскиот национален идентитет, македонското друштво „Илинден“-Тирана започна медиумска кампања за подигање на свеста кај Македоците во Албанија да се изјаснат тоа што се. Кампањата е под мотото „Горе главата – изјасни се дека си Македонец“. Сакаме да ја подигнеме свеста кај Македоците да се изјаснат она што единствено се, Македонци. Не има насекаде низ Албанија. Главно сме концентирани во областите Мала Преспа, Гора, Голо Брдо, но со по неколку десетина илјади не има и во Тирана, Елбасан, Драч, Корча и во други градови, вели Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото. Тој посочува дека албанските власти признаваат постоење на македонско малцинство само на Македонците во Мала Преспа. Но и тие доколку решат да живеат надвор од Преспа го губат тоа право. И покрај барањата во континуитет по падот на тоталитарниот режим, сеуште на Македонците не им се признава статус на малцинство на целата територија на Албанија. Но,без оглед на тоа многу меѓу Македонците чувствуваат и страв и не се изјаснуваат она што се. Буквално се плашат да кажат дека се Македонци, за да не бидат санкционирани, посебно оние кои работат или добиваат некаква социјална помош, додава Ѓурѓај. Кампањата е на три јазици, македонски, албански и англиски јазик, додава тој и нагласува дека освен во електронското издание на весникот „Илинден“ ќе биде и на други медиуми во Албанија. Освен што ги повикуваме да се изјаснат слободно тоа што се, нагласува Ѓурѓај, ќе работиме и на зачувувањето на нашиот идентитетот, културата, традициите, историјата и обичаите. Инаку, според македонските друштва во Албанија живеат од 120.000 до 150.000 Македонци.

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 2 од 87