Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана упатува остра осуда на бугарската пропагананда во Гора PDF Печати Е-пошта
Вторник, 05 Јуни 2018 22:39Македонско друштво “Илинден”-Тирана го изразува своето жалење што официјална Софија, спротивно на декларираните заложби за добрососедство со . Македонија, а со тоа и со македонскиот народ, ја засилува својата антимакедонска пропаганда меѓу Македонците во областа Гора, во Република Албанија, обидувајќи се да ги претстави како “Бугари“. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо, акао и многупати досега се застапува за вистината, а според која Македонците во областа Гора се неотуѓив и нераскинлив дел од македонскиот народ! Нивната самосвест е македонска, а обидите на бугарската политика да го обезличи и побугарчи ова македонско население се остваруваат со уцени и подведувања во смисла на подобрување на нивниот социјален статус и економска положба со делење на бугарски пасоши, со стипендии за студирање на младите Македонци. Цената на тие бугарски „услуги“ се сведуваат на потпишување на изјава дека Македонците се Бугари и дека и нивните предци биле Бугари. И кога сето тоа го работи една членка на Европската Унија, пред очите на сите европски држави, македонскиот народ бара помош од албанската Влада. Но! Македонците во Албанија никогаш не биле, ниту своеволно би биле “Бугари“! Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо апелира Владата на Албанија да преземе сериозни мерки во грижата за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во Република Албанија. Според документи од бугарска и француска провиниенција од 1923 година, со кои се потврдува дека населението во пограничниот регион помеѓу Албанија и Македонија се чуствувало и изјаснувало за Македонци. Сепак, за потребите на големобугарските аспирации врз македонскиот народ, Бугарија „создава вештачки проблем со бугарско малцинство во Албанија“. Бугарија и досега, не признава македонска нација, иако признава македонска држава, па затоа каде што има Македонци претендира дека се Бугари. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо го потсетува бугарското раководство дека македонската нација е исторски факт и дека нам не ни треба одобрение од други држави за да се изјасниме дека сме тоа што сме. За овие бугарски аспирации се има изјаснето и м-р Васил Стерјовски кој истакна дека има „...еден документ од италјанските архиви околу неоснованото тврдење на Бугарија за 18 села што тогаш се граничат со Југославија дека се бугарски села. Генерал Енрико Телини кој е член од Италија во комисијата за утврдување на гранците на Албанија, спровел анкета меѓу жителите во овие села и го известува претставникот на Италија во Истанбул дека во овие 18 села живее македонско население, а не бугарско. Кога ги прашувал за нивната етничка припадност, на прашањето дали се Бугари сите одговориле дека се Македонци, пишува во неговиот извештај од од 22 август 1923 година. Ова се оригинални документи, рече Стерјовски. Тој покажа документ и од бугарските архиви, односно писмо од претсавникот на бугарската амбасада во Истанбул, Тодор Марков од 15 септември 1923 година испратено до Министерствто за внатрешни работи на Бугарија. Писмото е во врска со селата во кои што Бугарите претедираат дека има бугарско население во Албанија, а во него меѓу другото стои: Офицерите на комисијата ги помина сите села долж границата и детално ги прашаа селаните каква е нивната националност. Не слушнале да одговорат дека се Бугари, туку дека од нив добивале одговор дека се Македонци, прочита Стерјовски дел од писмото.Тој покажа уште еден, како што рече, неодамнешен документ, односно мемоари на полковникот Андре Орион што пред една годна биле објавени, а кој бил претставник на меѓународната комисија за утврдување на границата во 1923 година. Орион ја претставувал Франција во комисијата. Што пишува во своите ракопси што првпат беа објавен во Албанија, посебно за Корчарската каза. Лично бев воодушевен кога го слушнав ова храбро население кое не се чинеше национално несигурно, да ни одговори без двоумење на јасното прашање: Која е вашата нацоналност?…Македонска…И всушност јазикот, носијата и обичаите, посебно женската носија беа зачувани недопрени од времето. Не престанав да му се восхитувам на ова сиромашно, но гордо население, кое во 2.500 години ропство ја имаше зачувано својата нацоналност. Колку ми беше жал што не можев да сторам ништо за нив. Секој момент имав желба да извикам ‘Да живее слободна независна Македонија’. Во Глобочани, на брегот на Преспа каде што го имав поставено својот штаб во март 1918 година каде престојував една седмица се сретнав со еден старец, кого го имав запознато од порано. Откако го сместив, го замолив да ми каже дали има нешто да ми каже за донесените одлуки. Беше многу тажен, но на мојата упорност одлучи да зборува давајќи ја оваа изјава: Нам Македонците ни недостига еден татко, односно претседател. Нема потажо за нас кога гледаме мали држави, како Бугарија или Србија кои сакаат да ни ја земат нашата терторија. Ќе бидеме среќни само кога ќе сме сами, раководени и администрирани од нас самите, од вистинските Македонци. Ова е документ од 1923 годна. Ова се исторски факти и документи, констатира пред кои сакале или не треба да се поклонат и мора да ги почитуваат негаторите на македонскиот народ кои тврдат дека Тито ја измислил македонската нација во 1944 година и оние кои вештачки прикажуваат бугарско малцинство во Република Албанија“.Потпирајќи се на историските факти и сознанија Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо, покрај другото ја изразува и својата загриженост заради апатичната политика на македонската Влада во однос на македонското малцинство во Албанија.

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана три година член на Федералната Унија на Европските Националности PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 04 Јуни 2018 08:58

 

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана три година член на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН). Македонско друштво „Илинден”-Тирана стана рамноправен член на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) во мај 2015 година, кога беше донесена едногласна одлука од страна на Генералното собрание на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) , на 60­ - от Конгрес одржан во Комотини, Република Грција. На тој начин Македонско друштво „Илинден”-Тирана стана прво друштво на Македонци надвор што стана рамноправен член со право на глас. Во Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) членуваат повеќе од 90 друштва на прпадници на малцнства од 33 земји во Европа.

 
Македонско друштво "Илинден"-Тирана со длабока тага ја прими веста за смртта на Спасе Мазенковски PDF Печати Е-пошта
Четврток, 31 Мај 2018 21:49

 

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана со длабока тага ја прими веста за смртта на Спасе Мазенковски од село Леска, Мала Преспа. Основач и претседател на организацијата за заштита на правата на Македонците во Албанија “Друштво Преспа”, основач и Главен уредник на весникот “Преспа” основач на единствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција и учесник во сите активности на Македонците во Албанија од 1990 година. Спасе Мазенковски на македонски јазик има објавено неколку поетски збирки, книги, разкази и репотажи “Преспа моја”, “Разбојна китка”, “Торбулетот на татко ми”, “Преспанска убавица”, “Лабид и Преспана”, “Рѓосани бисери”, “Историја на македонскиот народ во Албанија”. На албански јазик ја има објавено книгата “Историја на македонскиот народ”. Беше член на друштвото на писатели на Македонија и на друштвото на писатели “Новиот свет” во Албанија. Изразуваме најискрено сочувство кон семејството на големиот Македонец и голем патриот за својот народ Спасе Мазенковски.

 
Македонско друштво “Илинден“Тирана ви честита денот на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј PDF Печати Е-пошта
Среда, 23 Мај 2018 21:31

 

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија. Македонско друштво “Илинден“-Тирана ви честита денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј основачи на првата словенска азбука – глаголица.

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Денеска се одбележуваат 115 години од смртта на Македонскиот револуционер Гоце Делчев PDF Печати Е-пошта
Петок, 04 Мај 2018 21:22

 

 

Денеска се одбележуваат 115 години од смртта на Македонскиот револуционер Гоце Делчев. Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 во Кукуш, Егејска Македонија идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно национално ослободително движење во крајот на XIX и почетокот на XX век. Бил рожба на својата епоха, кој го изразувал стремежот на македонскиот народ за ослободување од отоманското ропство. Загина во предвечерието на Илинденското востание на 4 мај 1903 година во селото Баница, Серско, Егејска Македонија во борби со османлиската војска која го опколила селото. Посмртните останки на Гоце Делчев на 11 октомври 1946 година се пренесени во Скопје, Република Македонија во црквата “Свети Спас“ каде и денес се наоѓаат.


www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 10 од 82