Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Соопштение: Македонско друштво "Илинден"-Тирана PDF Печати Е-пошта
Среда, 26 Февруари 2014 19:43

Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана ја подржува иницијативата за продолжување на мандатот на Претседател на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов. Со голема почит и благодарност на досегашна работа и неговите заложби со преставниците на македонското национално малцинство во Република Албанија. Претседателот Иванов во неговиот мандат не посети и ни посвети доволно внимание и време за заложба за зачувување на македонскиот идентитет, јазик и култура. Претседателот Иванов никогаш не се колебал да ги брани нашите интереси, интересите на нашинците каде и да се и секогаш повикувал на единство за поуспешно делување и зачување на индетитето. Претседател на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов со голема подршка која ни ја даде, ни дава право, но и обврска, ние Македонците православни и Македонците муслимани во Република Албанија да ја подржиме  иницијатива за втор мандат за преседател на Република Македонија.

 


www.ilinden-tirana.com


 
Меѓународен ден на мајчиниот јазик PDF Печати Е-пошта
Петок, 21 Февруари 2014 16:22

На 21 февруари е прогласен за Меѓународен ден на мајчиниот јазик од страна на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) на 17 ноември 1999 година на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година.Më 21 shkurt u shpall Dita Ndërkombëtare Gjuha e Nënës nga Organizata e Kombeve të Bashkuara (UNESCO) në 17 nëntor 1999 në sesionin e 30-të të Konferencës së Përgjithshme në vitin 1999


www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение: Македонско друштво "Илинден"-Тирана PDF Печати Е-пошта
Четврток, 13 Февруари 2014 22:22

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана го поздравува говорот на министерката за Образование и Спорт г-ѓа Линдита Никола одржа денеска во Собранието на Република Албанија. Министерката вети дека во новата учебна година припадниците на македонското малцинство ке ги имат сите учебници на мајчин јазик. Македонско друштво "Илинден"-Тирана смета дека во новата учебна година ќе биде исполнет со сите учебници од странта на министерството за Образование и Спорт за македонското малцинство во Албанија.www.ilinden-tirana.com

 
Поп Станко Илиа Која PDF Печати Е-пошта
Сабота, 08 Февруари 2014 23:43

Роден е на 1896 година во Ѓиновец, областа Голо Брдо. По завршувањето на училиштето, тој служел 3 години како поп во Шпат Елбасан. После враќањето од Елбасан во Голо Брдо служел како поп додека живел. За време кога служеше како поп во родното место Ѓиновес, Голо Брдо добил закани за убиство од лица не православни. Еден ден вторник, тргна од Ѓиновец за Врница да крштева дете, по пат 3 лица во заседа го убиеа. Атентаторите, исто така имале други преседани. Причината за овој грозен криминал чин беше дека Поп Станко Која  го ширеше  православната религија во областа Голо Брдо. Тој почина во 1944 година оставајќи ја неговата сопруга и две деца сираци. Двајца од убијците биле егзекутирани од страна на државата во Пешкопеја, еден од нив од страв од одмазда се мрда и умре во психијатрија. Тогаш пожар што ја зафати селото изгорени се, но црквата на Св. Никола, каде работел Поп Станко Која, за среќа преживеал. Но по попосле некое непознати лица го запалиле  црквата после падот на режимот на Енвер Хоџа, црквата Св.Никола се обнови повторно.

Црква Св.Никола село Ѓиновец Голо Брдо

Црква Св.Никола село Ѓиновец Голо Брдо изградена 1911 година

 

Никола Ѓурѓај

 


www.ilinden-tirana.com

 
Петгодишнината на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана PDF Печати Е-пошта
Четврток, 06 Февруари 2014 09:11

Претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај по повод петгодишнината на друштвото додели Благодарница “Илинден”. Mу се додели на г-дин Незир Меча потпретседател на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана, на г-дин Павли Никола овтор на неколку книги, стати за македонското национално малциство во Република Албанија, и на г-дин Ули Халилај Претседател на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо. Благодарниците се доделени  за особен придонес за Македонското Национално Малциство во Република Алабнија и афирмација на Mакедонското друштво “Илинден“-Тирана. Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана од нејзиното формирање на 06.02.2009 година има работено за заштитата на етничкиот, јазичниот, културниот и национални традиции на македонското национално малцинство во Република Албанија, како и зајакнување на одличните односи меѓу Републик Македонија и Република Албанија.


 

Благодарница “Илинден” г-дин Незир МечаБлагодарница “Илинден” г-дин Павли Никола


Благодарница “Илинден” г-дин Ули Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Следно > Крај >>

Страница 88 од 90