Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Резолуцијата на ФУЕН за Македонците во Албанија објавена на англиски, германски и руски PDF Печати Е-пошта
Среда, 08 Август 2018 21:07

Федералната унија на европските националности (ФУЕН), Резолуцијата со која се поддржуваат Македонците во Албанија во барањата за надминување на проблемите, ја објави на три јазици: англиски, германски и руски. Резолуцијата по предлог на Македонското друштво „Илинден“ беше едногласно усвоена на 63-от Конгрес што се одржува кон крајот на јуни во Леуварден, Холандија. Ова е навистина добра вест за нас, бидејќи со текстот на Резолуцијата сега се дава можност да се запознаат многу народи во светот. Документот содржи пет точки во кои Македонско друштво „Илинден“-Тирана бараат од албанската влада корекција на Законот за административна поделба и формирање општина Голо Брдо и општина Гора, во кои би биле опфатени населените подрачја во овие области. Исто така, се бара Македонците да имаат загарантирано најмалку еден пратеник во Парламентот на Албанија, вели Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото во изјава за Македонски весник “Илинден”. Исто така, додава, од Еврпскиот Парламент се бара да го повлече амандманот со кој македонското национално малцинство во Преспа, Голо Брдо, Гора беше прогласено за бугарско „бидејќи во тие региони како и на цела територија на Албанија живеат единствено Македонци а не Бугари“. Во документот стои дека од албанската влада се бара да превземе мерки да престанат активностите на бугарската влада за асимилација на Македонците на територијата на Албанија. ФУЕН искажува поддршка за сите барања и ги осудува обидите на бугарската држава Македонците да ги прикаже како Бугари. Резолуција, ФУЕН ја достави до Владата на Република Албанија, шефот на државата, Парламентот и меѓународните институци. Македонско друштво „Илинден”-Тирана е рамноправен член на ФУЕН од средината на мај 2015 година и стана прво друштво на Македонци надвор од матичната држава во Европа, кое е рамноправен член, со право на глас.

Линк англиски

https://www.fuen.org/fileadmin/user_upload/congress_2018/FUEN_Resolutions_2018.pdf

Линк руски

https://www.fuen.org/fileadmin/user_upload/congress_2018/FUEN_Rezoljucii_2018.pdf

Линк германски

https://www.fuen.org/fileadmin/user_upload/congress_2018/FUEN_Resolutionen_2018.pdf

 
Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за празникот Илинден PDF Печати Е-пошта
Недела, 05 Август 2018 22:04

 

 

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанијаи и насекаде во светот, во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо ви честита најголемиот Македонски празник Илинден, да го почитуваме и славиме овој голем ден во чест на Илинденско востание од 1903 - та.

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо
Претседател Или Халилај

 
ФУЕН изгласа резолуција поднесена од македонско друштво "Илинден“- Тирана PDF Печати Е-пошта
Вторник, 26 Јуни 2018 10:17

 

Федералната унија на европските малцинства (ФУЕН) на 63-от Конгрес што се одржува во Леуварден, Холандија едногласно усвои Резолуција со која ги подржува Македонците во Република Албанија, во барањата за надминување на проблемите, предложена од македонското друштво „Илинден“со седиште во Тирана. Нашето друштво, како официјален член на ФУЕН, го искористи правото да ја достави резолуцијата до Конгресот што се одржува во Леуварден, Холандија. За истата гласаа сите 260 делегати ретставници на 50 асоцијации на повеќе од триесет малцинства од исто толку земји во Европа, - изјави за Македонски весник Илинден, Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото и учесник на Конгресот.

Резолуција содржи пет точки во кои стои:

1. Македонско друштво “Илинден“-Тирана и македонското национално малцинство во Република Албанија бара од албанската влада корекција на Законот за административна поделба и од општините,по три, што функционираа порано во Голо Брдо и Гора да има по една општина и да се именуват општина Голо Брдо и општина Гора. Тоа поради фактот што административна поделба спроведена 2015 година не исполнува ниту еден критериум од оние кои ги постави самата влада, како што се демографски, географски, економски и културни,кои се многу значајни за областите каде живе македонско национално малциство. Згаснувањето на општините во Голо Брдо и Гора го отежнува животот на жителите во двете области, зашто, дури за обичен документ треба да патуват со часови до новите општински центри.

2. Македонското национално малцинство во Република Албанија бара да има загарантирано најмалку еден пратеник во Парламентот на Албанија.

3. Македонско друштво “Илинден“-Тирана и македонското национално малциство во Република Албанија го осудува амандманот за измената на Извештај за Албанија донесен од Европскиот Парламент за 2016 година што го поднесоа Ангел Џамбаски и Андреј Ковачев. Во точка 24 од извештајот за Албанија со број 2016/2312 (ini) изготвен од Комитетот за Надворешни Работи на Европскиот парламент, со кој македонското национално малцинство во Преспа, Голо Брдо, Гора беше прогласено за Бугарско. Се повикува Европскиот Парламент да ја повлече ова резолуција како срамна и неоснована,зашто во тие регини во сите пописи спроведени во Албанија никој се нема изјаснато како Бугарин.Во тие региони како и на цела територија на Албанија живеат единствено Македонци а не Бугари.

4. Македонско друштво “Илинден“-Тирана ги осудува сите напори што ги прави бугарската држава да докаже дека македонското национално малциство е бугарско тоа е геноцид врз Македонците во Албанија. Бара од албанската влада да превземе мерки да престанат активностите на бугарската влада да ги асимилира Македонците на територијата на Албанија.

5. ФУЕН искажува подршка за сите барања на македонското национално малцинство во Република Албанија и ги осудува сите обиди на бугарската држава да го прикаже македонското национално малцинство како “бугарско”. Резолуција, ФУЕН ќе ја достави до Владата на Република Албанија, шефот на државата, парламентот и меѓународните институци. Македонско друштво „Илинден”-Тирана рамноправен член на ФУЕН е од средината на мај 2015 година и стана прво друштво на Македонци надвор од матичната држава, во Европа, кое е рамноправен член, со право на глас. На Конгресот присуствувале 200 претставници од 98 членки на ФУЕН од 33 држави од цела Европа.

 
Македонците од Албанија со свој производи на саемот на Федералната унија на европските националности PDF Печати Е-пошта
Недела, 24 Јуни 2018 21:23

Во холандскиот град Леуварден почна со работа 63 Конгрес на Федералната унија на европските националности, ФУЕН, на кој учествува и македонското друштво “Илинден“-Тирана. Пред официјалниот почеток на Конгресот отворен беше саем на кој претставниците на малцинствата од Европа, на свои штандови претствија дел од традиционлани производи,како и пропаганден материјал. Нашето друштво за првпат има свој штанд, побуди голем интерес. Имаме изложено производи кои Македонците во Албанија ги произведуваат, ајвар, ракија, вино, колачиња, кои ги прават нашите жени за одбележување на слава, тиганици. Исто така имаме пропаганден материјал на кој се претставени македонскиите носии, убавините на областите каде што живеат Македонците, како и примероци од единствениот весник на македонски јазик “Илинден“, – вели Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и учесник на Конгресот, во изјава за Македонски весник “Илинден”. Покрај другото на Конгресот се очекува да биде усвоена Резолуција за правата на македонците во Албанија, предложена од македонско друштво “Илинден“-Тирана кое е единствено друштво што ги претставува Македонците на овој собир. Конгресот што го организира Советот на Фризиското движење, организација членка на ФУЕН, ќе трае до 24 јуни а учествуваат 250 претставници од 90 друштва на малцинства од 32 земји во Европа. Македонско друштво „Илинден” рамноправен член на ФУЕН е од средината на мај 2015 година.

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана е против промената на името PDF Печати Е-пошта
Среда, 13 Јуни 2018 08:58

 

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо најостро ја осудува најавата за договор меѓу грција за промена на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација! Постојана грижа на Македонското национално малциство во Албанија е унапредувањето на положбата и правата на Македонците. Меѓутоа, секоја промена на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација ќе го загрози идентитетот на Македонците во целиот свет, во соседните земји на Република Македонија и во Република Албанија! За жал, преговорите јасно покажаа дека Грција бара промена на македонскиот идентитет. Впрочем, власта и во Грција и во Бугарија недвосмислено изјави дека Македонија може да влезе во Европската Унија, но не и “македонизмот“. Токму затоа, Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо отфрла било какви разговори за името на Македонија како матична држава на Македонскиот народ, затоа што името на државата е идентитетот на нацијата, а името на националноста по автоматизам се определува од името на државата! Македонците во соседните држави на Република Македонија, го бранат своето права на постоење и апелираат до меѓународната заедница да ги одбрани нивните најосновни човекови права, во согласност со универзално прифатените и ратификувани конвенции за човекови права и да ја спречат денационализацијата врз Македонскиот народ и деловите на Македонскиот народ во соседните земји на Република Македонија! Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо, бара безусловен крај на преговорите меѓу Македонија и Грција за промена на името на државата и иденитетот на нацијата! Нашето име е Македонија, барајте да се почитува и тоа и ќе го добиеме!


 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 9 од 82