Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Среќен 7- 8 ми Март PDF Печати Е-пошта
Петок, 06 Март 2015 19:25

 

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана ви посакуваме среќен 7- 8 ми Март со желба за многу лични успеси!

Shoqata Maqedonase "Ilinden"-Tiranë ju uron gëzuar 7-8 Marsin me dëshirën e shumë sukseseve personale!

Macedonian association "Ilinden"-Tirana wish you a happy 7-8 March with the desire of many personal successes!

 

 

 

www.ilinden-tirana.com

 

 

 

 

 
По повод шестгодишнината од основањето на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана PDF Печати Е-пошта
Недела, 22 Февруари 2015 20:19

Претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај, по повод шестгодишнината од основањето и плодната работа на друштвото, донесе одлука да додели Благодарници “Илинден”. Благодарницата се дава на лица за  нивните особени заслуги за научниот и стручниот ангажман и перманентните активноси во насока на зачувување и одржување на македонскиот идентитет на припадниците на македонското национално малцинство во Република Албанија. Предложените лица за добивање на Благодарница “Илинден” покажале особен придонес за животот, историјата, културата и зачувување на автентичната македонска традиција во албанија. Со тоа помагаат за подобрување на секојдневието на македонското национално малциство во Република Албанија и афирмација на Mакедонското друштво “Илинден“-Тирана.


Џевит Дрини - активист во Тирана: член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана


Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана од неговото формирање на 06.02.2009 година во Тирана  континуирано работи на заштитата на етничкиот, јазичниот, културниот идентитет и национални традиции на македонското национално малцинство во Република Албанија. Воедно наша заложба е и зајакнувањето на одличните билатерални односи меѓу Републик Македонија и Република Албанија.


Ули Халилај на името на Мојси Халилај - активист во областа Голо Брдо: член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо


Една од задачите на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана е и таа да ги следи и забележува значајните активности и ангажмани на одделни лица во поглед на создавање на благосостојба средд населението во Албанија. Според сознанијата што ги поседува Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана се изготви листа на кандидати за добитници на Благодарница “Илинден” од која се искристализираа неколку имиња. Оваа година Благодарница “Илинден” се доделува на:

проф.д-р Катерина Тодороска - научен советник во Институт за Национална Историја - Скопје, Република Македонија, за нејзиното научно творештво поврзано со историјата и катадневниот живот на македонското национално малциство во Република Албанија

г-дин Џевит Дрини - активист во Тирана: член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана 

г-дин Ибраим Фетаху - активист во областа Голо Брдо: член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо

г-дин Митре Шутку - автор на неколку книги за Македонското малцинство во Република Албанија

Нипром - Струмица Република Македонија

г-дин Мојси Халилај - активист во областа Голо Брдо: член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо

г-дин Хамит Гордани - активист во Тирана: член на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана


www.ilinden-tirana.com

 
Федералната Унија на Европските Националности во посета кај Македонско друштво ”Илинден”-Тирана PDF Печати Е-пошта
Петок, 20 Февруари 2015 15:04

 

На 20.02.2015 година претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана Никола Ѓурѓај, потпретседателот Незир Меча и претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо Ули Халилај, потпретседателот Алфред Садику и секретарот Агрон Фетаху  осварија средба со потпретседател на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) г-дин Халит Хабип Оглу исто време и  претседател на Федерацијата на Турците во Западна Тракија во Европа (ABTTF) и правен советник на ФУЕН г-дин Франк Де Боер гостите се информира за состојбата на Македонското национално малцинство во Република Албанија и за активностите на друштвото. На средбата се разговара за членството на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана во Федерална Унија на Европските Малциства (ФУЕН) се нагласи потребата за соработка меѓу двете организаци. ФУЕН е eвропска организација на автохтони, национални малцинства и етнички групи во Европа. ФУЕН има околу 90 организации-членки во цела Европа. ФУЕН е основана пред 65 години во Париз е застапник и претставник на Европските малцинства со седиште Фленсбург Република Германија.


 


www.ilinden-tirana.com

 
Шест години Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана PDF Печати Е-пошта
Сабота, 07 Февруари 2015 17:57

 

06.02.2009 - 06.02.2015


Шест години Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана

Gjashtë vjet Shoqatë Maqedonase "Ilinden"-Tiranë

Six years Macedonian Association "Ilinden"-Tirana


www.ilinden-tirana.com

 
Шест години Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана PDF Печати Е-пошта
Сабота, 07 Февруари 2015 17:57

 

06.02.2009 - 06.02.2015

Шест години Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана

Gjashtë vjet Shoqatë Maqedonase "Ilinden"-Tiranë

Six years Macedonian Association "Ilinden"-Tirana


www.ilinden-tirana.com

 

 

 

 
<< Почеток < Пред 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следно > Крај >>

Страница 73 од 87