Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
10 декември Меѓународниот ден на човековите права PDF Печати Е-пошта
Среда, 10 Декември 2014 13:29

10 декември Меѓународниот ден на човековите права

10 Dhjetori Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut

10 December International Day of Human Rights

 

 

 


www.ilinden-tirana.com

 

 

 
Македонците од Голо Брдо бараат настава на македонски во деветолетката во Требиште PDF Печати Е-пошта
Среда, 03 Декември 2014 11:01

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Тирана Огранок Голо Брдо достави барање до министерство за образование и спорт да се овозможи настава на македонскиот јазик во деветолетката „Десет покојници“ во селото Требиште-Голо Брдо. Барањето е поткрепено со петиција потпишана од околу 182 родители, се наведува дека на децата мајчин јазик им е македонскиот и оти се до поаѓање на училиште тие го знаат само македонскиот, а албанскиот почнуваат да го учат со поаѓање на училиште. Македонското малцинство во Голо Брдо било признато од албанската држава до 1949 година, што го потврдуваме со издадени документи од тој период во кои е запишана и нивната националност-Македонци.

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател  Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо

Претседател Ули Халилај


 

www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Петок, 21 Ноември 2014 19:34

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Тирана Огранок Голо Брдо најостро ја осудува изјавата на поглаварот на Исламската верска заедница во Република Македонија, Реис Ул Улема Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи, кој во својот коментар во весникот “Лајм“ тврди дека Македонци муслимани не постојат, дека тие се ѓаволско дело и претставуваат “ин-витро нација создадена од партијата ВМРО-ДПМНЕ“. Македонците муслимани во Република Албанија имат своја традиција и се на овје простори автоктони. Македонско друштво "Илинден"-Тирана смета дека изјавата на поглаварот на ИВЗ е крајно недолична, недозволива и неодговорна, и претставува груба навреда на достоинството на македонците муслимани во Албанија. Поради недоличната изјава на поглаварот, Македонско друштво "Илинден"-Тирана бара Реисетот на ИВЗ на Република Македонија безусловно да се извини до муслиманите Македонци и до македонскиот народ во целина!

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател  Никола Ѓурѓај

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо

Претседател Ули Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
Средба меѓу Македонско друштво ”Илинден”-Тирана и здружението за пријателство Албанија-Русија PDF Печати Е-пошта
Недела, 16 Ноември 2014 18:02

 

 

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај денска оствари средба со, претседателот на здружението за пријателство Албанија-Русија г-дин Мелси Мартиро и генералниот секретар на здружението за пријателство Албанија-Русија г-дин Агрон Хаџихусени. Претседател на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана ги информира претставниците на здружението за пријателство Албанија и Русија за активностите на друштвото на средбата се нагласи потребата за соработка меѓу друштвата.


www.ilinden-tirana.com

 
Се промовира книгата Етнографија на Голо Брдо PDF Печати Е-пошта
Петок, 14 Ноември 2014 10:20

Календар на верски православни и пагански празници кои се слават во Голо Брдо.


 

На нај големиот годишен саем за книга што се одржува во Тирана од 12-16 ноември 2014 се промовира книгата “Етнографија на Голо Брдо” на Македонски јазик и Албански јазик. Бројот на верските празници кои ги славеле и ги  слават во Голо Брдо е доста голем, се со многу обичај, верување, легенди и кажување. Македонците во Голо Брдо верските празници ги славеле и ги слават по Јулианскиот календар. Овој календар се потготви на продолжение на ракописот на поп Тодор и синот Ванѓел.Ракописот почнат а недозавршен од покојните Поп Тодор Плеушкоски и Ванѓел Плеушкоски авторите Цветан Зафир Мазнику, Вита Блаже Која, Митре Стојан Шутку го дополнија и го печатија овој календар.Заслугата на подготвувањето на овој календар е само на Поп Тодор и Ванѓел Плеушкоски. Поп Тодор со големо срце и внимание не само во срква но и дома а и по селата во Голо Брдо и надвор од Голо Брдо во Пешкупија и Пешкуписко Поле, Каваја, Драч.

Биографија на авторите:

Цветан Зафир Мазнику, роден на 1938 година во село Клење, Голо Брдо. Основно образование завршил во родното село, гимназија завршил во Драч.Во 1957 година почна да студира за рударство во Лениград, Руска Федерација.

Вита Блаже Која, родена на 1957 година во село Ѓиновец, Голо Брдо. Основно образование завршила во родното село, а гимназија завршила во Тирана. Во 1980 година го завршила Економски факултет, додека од  1984 година работи како професор на Економскиот факултет во Тирана. Специјализирала на неколку универзитети во Македонија, Италија, Франција.

Митре Стојан Шутку, роден на 1948 година во село Клење, Голо Брдо. Основно образование има завршено во родното село, а гимназија и факултет во Тирана. Во текот на 20 години  работел како учител по селата во Голо Брдо, а 10 години како професор во Тирана.

На авторите му помогна: Павли Никола, Јованка Плеушкоски, Миланка Која, Вело Цфарку, Војдана Зибитку, Спаса Мирче, Славка Вело Шутку, Пауна Која, Фидан Марку, Вело Милоши, Славка Трајче Шутку, Арјана Шутку.

Овa книгa ке помогне многу за пренесување на македонските обичаи, фолклор, традиција за помладите генерации на Македонците во Република Албанија.


www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следно > Крај >>

Страница 66 од 77