Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Вторник, 16 Декември 2014 13:10

 

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо веруваше во фер и правна одлука на Уставниот суд како независна институција и гарант на Уставот, но одлуката на Уставниот суд беше неправилно. Македонското малцинство во Албанија спојувањето на општините го смета како чекор назад за почитувањето на малцинските права во областа Голо Брдо и Гора. Во спојувањето на општините не се позени демографски критериум, географски, економски и културни во Голо Брдо и Гора. Спојувањето на општини го отежнува животот на жителите во областа Голо Брдо и Гора, за еден извот треба да се патуваат два часа.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо
Претседател Ули Халилај

 

www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Петок, 12 Декември 2014 18:07

 

 

Македонското друштво ‘’Илинден’’ од Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо ги отфрлат тврдењата на Институтот за бугарски јазик во Софија дека диалектите на Македонците во  Голо Брдо, Мала Преспа, Гора и Врник во Албанија биле Бугаррски диалекти, како груб фалисфикат на историјата и вистината.

Во Албанија ниту имало ниту има Бугарски диалекти така било,така и ќе остане.

Македонското друштво ‘’Илинден’’ од Тирана и македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо ги осудува активностите на Институтот за бугарски јазик во Софија , во обидите за да фалисфикат на историјата, не може врз основа на политички поделби да се прават вакви научни искривувања на вистината.


Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо
Претседател Ули Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
10 декември Меѓународниот ден на човековите права PDF Печати Е-пошта
Среда, 10 Декември 2014 13:29

10 декември Меѓународниот ден на човековите права

10 Dhjetori Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut

10 December International Day of Human Rights

 

 

 


www.ilinden-tirana.com

 

 

 
Македонците од Голо Брдо бараат настава на македонски во деветолетката во Требиште PDF Печати Е-пошта
Среда, 03 Декември 2014 11:01

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Тирана Огранок Голо Брдо достави барање до министерство за образование и спорт да се овозможи настава на македонскиот јазик во деветолетката „Десет покојници“ во селото Требиште-Голо Брдо. Барањето е поткрепено со петиција потпишана од околу 182 родители, се наведува дека на децата мајчин јазик им е македонскиот и оти се до поаѓање на училиште тие го знаат само македонскиот, а албанскиот почнуваат да го учат со поаѓање на училиште. Македонското малцинство во Голо Брдо било признато од албанската држава до 1949 година, што го потврдуваме со издадени документи од тој период во кои е запишана и нивната националност-Македонци.

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател  Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо

Претседател Ули Халилај


 

www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Петок, 21 Ноември 2014 19:34

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Тирана Огранок Голо Брдо најостро ја осудува изјавата на поглаварот на Исламската верска заедница во Република Македонија, Реис Ул Улема Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи, кој во својот коментар во весникот “Лајм“ тврди дека Македонци муслимани не постојат, дека тие се ѓаволско дело и претставуваат “ин-витро нација создадена од партијата ВМРО-ДПМНЕ“. Македонците муслимани во Република Албанија имат своја традиција и се на овје простори автоктони. Македонско друштво "Илинден"-Тирана смета дека изјавата на поглаварот на ИВЗ е крајно недолична, недозволива и неодговорна, и претставува груба навреда на достоинството на македонците муслимани во Албанија. Поради недоличната изјава на поглаварот, Македонско друштво "Илинден"-Тирана бара Реисетот на ИВЗ на Република Македонија безусловно да се извини до муслиманите Македонци и до македонскиот народ во целина!

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател  Никола Ѓурѓај

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо

Претседател Ули Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следно > Крај >>

Страница 65 од 76