Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

baner1

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Средба меѓу Македонско друштво ”Илинден”-Тирана и здружението за пријателство Албанија-Русија PDF Печати Е-пошта
Недела, 16 Ноември 2014 18:02

 

 

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај денска оствари средба со, претседателот на здружението за пријателство Албанија-Русија г-дин Мелси Мартиро и генералниот секретар на здружението за пријателство Албанија-Русија г-дин Агрон Хаџихусени. Претседател на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана ги информира претставниците на здружението за пријателство Албанија и Русија за активностите на друштвото на средбата се нагласи потребата за соработка меѓу друштвата.


www.ilinden-tirana.com

 
Се промовира книгата Етнографија на Голо Брдо PDF Печати Е-пошта
Петок, 14 Ноември 2014 10:20

Календар на верски православни и пагански празници кои се слават во Голо Брдо.


 

На нај големиот годишен саем за книга што се одржува во Тирана од 12-16 ноември 2014 се промовира книгата “Етнографија на Голо Брдо” на Македонски јазик и Албански јазик. Бројот на верските празници кои ги славеле и ги  слават во Голо Брдо е доста голем, се со многу обичај, верување, легенди и кажување. Македонците во Голо Брдо верските празници ги славеле и ги слават по Јулианскиот календар. Овој календар се потготви на продолжение на ракописот на поп Тодор и синот Ванѓел.Ракописот почнат а недозавршен од покојните Поп Тодор Плеушкоски и Ванѓел Плеушкоски авторите Цветан Зафир Мазнику, Вита Блаже Која, Митре Стојан Шутку го дополнија и го печатија овој календар.Заслугата на подготвувањето на овој календар е само на Поп Тодор и Ванѓел Плеушкоски. Поп Тодор со големо срце и внимание не само во срква но и дома а и по селата во Голо Брдо и надвор од Голо Брдо во Пешкупија и Пешкуписко Поле, Каваја, Драч.

Биографија на авторите:

Цветан Зафир Мазнику, роден на 1938 година во село Клење, Голо Брдо. Основно образование завршил во родното село, гимназија завршил во Драч.Во 1957 година почна да студира за рударство во Лениград, Руска Федерација.

Вита Блаже Која, родена на 1957 година во село Ѓиновец, Голо Брдо. Основно образование завршила во родното село, а гимназија завршила во Тирана. Во 1980 година го завршила Економски факултет, додека од  1984 година работи како професор на Економскиот факултет во Тирана. Специјализирала на неколку универзитети во Македонија, Италија, Франција.

Митре Стојан Шутку, роден на 1948 година во село Клење, Голо Брдо. Основно образование има завршено во родното село, а гимназија и факултет во Тирана. Во текот на 20 години  работел како учител по селата во Голо Брдо, а 10 години како професор во Тирана.

На авторите му помогна: Павли Никола, Јованка Плеушкоски, Миланка Која, Вело Цфарку, Војдана Зибитку, Спаса Мирче, Славка Вело Шутку, Пауна Која, Фидан Марку, Вело Милоши, Славка Трајче Шутку, Арјана Шутку.

Овa книгa ке помогне многу за пренесување на македонските обичаи, фолклор, традиција за помладите генерации на Македонците во Република Албанија.


www.ilinden-tirana.com

 
Даниел Кајмаковски ќе ја претставува Македонија на Евровизија 2015-та PDF Печати Е-пошта
Четврток, 30 Октомври 2014 18:44

 

Даниел Кајмаковски со песната „Лисја есенски“ победи на скопскиот фестивал што се одржа вечерва. Тој освои најмногу гласови од телефонското гласање и ќе ја претставува Република Македонија на Евровизија наредната година во Австриа.

Песната „Лисја Есенски“ https://www.youtube.com/watch?v=PCueJVsUPzw


www.ilinden-tirana.com

 
Јавна дебата "Значењето и улогата на дијаспората" PDF Печати Е-пошта
Среда, 29 Октомври 2014 17:28

Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај учестуваше како гостин на првата јавна расправа на тема "Значењето и улогата на дијаспората за Република Македонија-економски и политички аспекти“ што се одржа денеска во организација на собраниската Комисија за надворешна политика во Собрание на Република Македонијана. Учесници на јавната дебата беа г-дин Димитар Богов гувернер на Народна Банка на Република Македонија, г-дин Веле Самак Министер за странски инвестиции, г-дин Павле Саздов пратеник од дијаспората, г-дин Васил Наумов директор на Агенцијата за Иселеништво на Република Македонија, и г-дин Златко Николоски автор на книгата Македонска Диаспора.


 

Во расправата Димитар Богов, гувернер на Народна банка на Република Македонија, потенцира дека според истражување на ММФ, врз основа на податоци од СБ, бројот на перманентно иселени лица од Македонија од 1990 до 2000 година изнесува околу 17 проценти од вкупното население, од нив 24 проценти се високостручни лица. Дознаките од странство се околу 18 проценти, а трговскиот дефицит на Македонија е околу 23 проценти. Дознаките значително го стеснуваат тоа, кога на тоа ќе се додадат и останатите категории доаѓаме до дефицит на тековната сметка во последните четири години од два процента. Без овие приливи дефицитот во платниот биланс би бил повисок рече Богов. За политичките аспекти, пак, беше истакнато дека гласањето на дијаспората во РМ е скромно возвраќање и инвестиција за привлекување поголем интерес од македонското иселеништво кон татковината. Тоа право на глас го имаат и многу други држави. Сметам дека треба да го задржиме и да ги олесниме и поедноставиме процедурите кои се однесуваат на искористувањето на ова право, за да можеме во иднина да имаме уште поголем потенцијал рече Милошоски.


www.ilinden-tirana.com

 
Во Тирана се промовира книгата “Македонците во Албанија” (1912-1991) PDF Печати Е-пошта
Четврток, 23 Октомври 2014 20:05

 

 

Македонско друштво “Илинден“-Тирана во соработка со издавачката куќа „МЕНОРА“ од Скопје Република Македонија, на големиот македонски празник 23 октомври, денот кога беше формирано ВМРО, промовира книга “Македонците во Албанија” (1912-1991) од автор проф-др Катерина Тодороска. Меѓу присутните беа амбасадорот на Република Македонија во Тирана г-дин Стојан Карајанов претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај потпреседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Незир Меча. Претседател на Македонска Алијанса за Европска Иннтеграција г-дин Едмонд Темелко.


 


 

 

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следно > Крај >>

Страница 64 од 74