Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
ФУЕН ја објави резолуцијата предложена од Македонско друштво „Илинден“-Тирана за културна автономија PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 05 Август 2019 09:19

Федералната унија на европските националности (ФУЕН), Резолуцијата со која се поддржуваат Македонците во Албанија во барањата за надминување на проблемите, ја објави ФУЕН. Резолуцијата по предлог на Македонското друштво „Илинден“ беше едногласно усвоена на 64-от Конгрес што се одржува на 12 – 16 јуни 2019 година во хотелот Парк Ин Радисон во Братислава, Словачка Република. Ова е навистина добра вест за нас, бидејќи со текстот на Резолуцијата сега се дава можност да се запознаат многу народи во светот. Документот содржи три точки во кои Македонско друштво „Илинден“- Тирана бараат од албанската влада се бара културна и образовна автономија за жителите на регионите Голо Брдо, Мала Преспа и Гора со цел да се зачува македонската култура во овие региони населени со македонско население. Од име на друштвото и припадниците на македонското малцинство, ФУЕН апелира до Владата во Тирана да отвори катедри за македонски јазик на државниот универзитет во Тирана и на државниот универзитет „Фан Ноли“ во Корча. Исто така ја повикува Владата да обезбеди пропорционална застапеност на Македонците во државните институции, органите на локалната самоуправа и локалната администрација каде што живее значителен број Македонци, како и претставик на македонското национално малцинство во Управниот одбор на албанската државна радиотелевизија, вели Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото во изјава за Македонски весник “Илинден”. Резолуција, ФУЕН ја достави до Владата на Република Албанија, шефот на државата, Парламентот и меѓународните институци. Македонско друштво „Илинден”-Тирана е рамноправен член на ФУЕН од средината на мај 2015 година и стана прво друштво на Македонци надвор од матичната држава во Европа, кое е рамноправен член, со право на глас.

Линк англиски

https://www.fuen.org/fileadmin/user_upload/Congress_2019/FUEN_Resolutions_2019_EN.pdf

 
ФУЕН изгласа резолуција поднесена од Македонско друштво „Илинден”-Тирана за Македонците во Албанија PDF Печати Е-пошта
Среда, 24 Јули 2019 17:19

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 64-от Конгрес што се одржува во словачкиот главен град Братислава, едногласно усвои Резолуција со која се бара културна и образовна автономија за македонското малцинство во Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“од Тирана. Според Никола Ѓурѓај, претседателот на друштвото, за Резолуцијата гласале сите 150 делегати, претставници на 103 организации од 35 земји во Европа. Целта на резолуцијата усвоена во име на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и македонското национално малцинство во Република Албанија е да побараат културна и образовна автономија за жителите на регионите Голо Брдо, Мала Преспа и Гора во со цел да се зачува македонската култура во овие региони населена со чисто македонско население.

ФУЕН ја повикува Република Албанија:

  1. Да отвори Одделот за македонски јазик на државниот универзитет во Тирана за отворање на Одделот за македонски јазик на Државниот универзитет “Фан Стилиан Ноли” од Корча.
  2. Да обезбеди застапеност на пропорционалната застапеност на македонското национално малцинство во структурите на државната управа, органите на локалната самоуправа и локалната администрација каде што имаа значителен број македонски национални малцинства.
  3. Да обезбеди застапеност на македонското национално малцинство во управниот одбор на Државната радиотелевизија.

Резолуција, ФУЕН ќе ја достави до Владата на Република Албанија, шефот на државата, парламентот и меѓународните институци. Македонско друштво „Илинден”-Тирана е рамноправен член на ФУЕН е од средината на мај 2015 година и стана прво друштво на Македонци надвор од матичната држава, во Европа, кое е рамноправен член, со право на глас. На Конгресот присуствувале 150 претставници од 103 организации членки од 36 земји во Европа.

 
Македонско друштво “Илинден” учестуваше на работен состанок на групата на словенските малциства PDF Печати Е-пошта
Среда, 24 Јули 2019 16:31

Македонско друштво “Илинден”-Тирана како рамноправна членка на Унијата на европските националности (ФУЕН) и како дел на групата на словенските малцинствата од Европа учестуваше на работен состанок на групата на словенските малциства. Покрај другите, во работа на групата учестуваше и Никола Ѓурѓај претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај информира за состојбата на Македонците во Република Албанија. Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај за време на работниот состанок оствари средбa со Бернхард Зиец, претседател на работната група, и со Матиц Гермовшек Ж кординатор. Во групата на словенските малциства од Eвропа се 28 организаци, рамноправни членки на ФУЕН. Конгресот го организира Партија на унгарската заедница во Словачка и Карпато-германски здружение во Словачка, организаци членки на ФУЕН, ќе трае до 16 јуни а учествуваат 103 организации членки од 35 земји во Европа. Македонско друштво „Илинден”-Тирна е рамноправен член на ФУЕН  од мај 2015 година.

 
Македонско друштво “Илинден“-Тирана со свој штанд на саемот на ФУЕН во Словачка PDF Печати Е-пошта
Среда, 03 Јули 2019 12:02

Во главниот град на Словачката Република, Братислава почна со работа 64 Конгрес и 70 години од основањето на Федералната унија на европските националности, ФУЕН на кој учествува и македонското друштво “Илинден“-Тирана. Пред официјалниот почеток на Конгресот отворен беше саем на кој претставниците на малцинствата од Европа, на свои штандови претствија дел од традиционлани производи, како и пропаганден материјал. Македонско друштво “Илинден“-Тирана за втор пат има свој штанд, побуди голем интерес. Македонско друштво “Илинден“-Тирана имаме пропаганден материјал на кој се претставени македонскиите носии, убавините на областите каде што живеат Македонците, како и примероци од единствениот весник на македонски јазик “Илинден“ – вели Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и учесник на Конгресот, во изјава за Македонски весник “Илинден”. Покрај другото на Конгресот се очекува да биде усвоена Резолуција за правата на македонците во Албанија, предложена од македонско друштво “Илинден“-Тирана кое е единствено друштво што ги претставува Македонците на овој собир. Конгресот го организира Партија на унгарската заедница во Словачка и Карпато-германски здружение во Словачка, организаци, членки на ФУЕН, ќе трае до 16 јуни а учествуваат 103 организации членки од 35 земји во Европа. Македонско друштво „Илинден” рамноправен член на ФУЕН е од средината на мај 2015 година.

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестува на 70-годишниот конгрес на ФУЕН PDF Печати Е-пошта
Среда, 03 Јули 2019 11:12

Со отворањето на традиционалниот малцински пазар, 70-годишниот конгрес на ФУЕН во Словачка официјалното се отвори вечерта. Малцинствата од цела Европа ги презентираат своите кулинарски традиции во хотелот Парк Ин Радисон во Братислава. “Горди сме што можеме да кажеме дека со 103 организации членки од 35 земји ние сме најголема европска чадор организација која ги обединува автохтоните малцинства. На отворањето на нашиот 70-годишен јубилеен конгрес се надевам на плодни сесии и разговорите за нашите достигнувања, но исто така и за нашите идни цели и цели “, рече заменик-претседателот на ФУЕН Бернар Зиеш на отворањето на традиционалниот пазар на малцинства. Тој им се заблагодари на домаќините на конгресот, на Унгарската заедница и на Карпатско-германската асоцијација КДВ. Претседателот на КДВ, д-р. Ондреј Пес, ги поздрави гостите и истакна дека здружението на Карпатите од Германија сака да биде активен и сигурен партнер на ФУЕН. Ова е интересот на сите Карпатски Германци. Во поздравниот говор д-р Јозеф Менихарт, Претседателот на МКП ги поздрави сите учесници во име на унгарското малцинство и истакна дека има многу Унгарци кои живеат во Словачка, додека многу луѓе живеат во Братислава заедно – рече претседателот на МКП. Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестува на 64 конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) со свој штанд и е единствено Македонско друштво учесник на конгресот.

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 6 од 87