Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана го подржава „Единствена горанска партија“ на Косово PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 23 Септември 2019 07:28
Македонско друштво “Илинден”-Тирана го подржава „Единствена горанска партија“ на парламентарните избори, во Косово што ќе се одржат на 6 октомври 2019 година. „Единствена горанска партија“ настапува со своја кандидатска листа, ја имате таа мозност и среќата да гласате за партијата која се залага за вашите права и се бори да се зачува корени, јазикот и индентитет, и посакуваме успеси на „Единствена горанска партија“ и лидерот на партијата Адем Хоџа за сите напори што ги прави за областа Гора. Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги повикува сите жители на областа Гора независно од политичката припадност, да излезат масовно и да гласат за „Единствена горанска партија“ на престојните парламентарни избори за да добијат свој пратеници.
 
Македонско друштво „Илинден”-Тирана ја поддржува Резолуцијата усвоена на Конгресот на МАЕИ PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 23 Септември 2019 07:10

Македонско друштво „Илинден” од Тирана, ја поддржува Резолуцијата за унапредување на положбата, правата и слободите на Македонците во Република Албанија,усвоена на третиот конгрес на македонската партија, Македонска алијанса за европска интеграцја (МАЕИ), одржан на 7 септември во Тирана. Делегатите на третиот Конгрес на МАЕИ, со изгласувањето на Резолуцијата за унапредување на положбата,правата и слободите на Македонците во Република Албанија останаа доследни на барањата за почитување на правата на Македонците во Република Албанија,за што во континуитет се залага и друштвото „Илинден“, стои во соопштенето на друштвото. Во исто време се бара МАЕИ целосно да се ангажира точките од Резолуцијата да се реализираат и ги повикува Македонците во Албанија „да ја поддржат Македонска алијанса за европска интеграција како единствен пат за остварување на правата на Македонците во Голо Брдо, Мала Преспа, Гора и во цела Република Албанија“. Овој значаен документ, содржи 27 точки во кои се наведени барања за остварување на легитимните права на Македонците а што секако ќе ги оствариме само со тесна соработка меѓу сите нас Македонците во Република Албанија и нивните здруженија,се посочува во соопштението. При тоа се наведуват барањата, кои се содржани во документот, како што е правичната застапеност во органите на државната власт и другите јавни институции, да има загарантирани места во Собранието на Република Албанија за сите малцинства, Собранието на Албанија да донесе нова територијална реформа со цел да се оформат две посебни општини Гора и Голо Брдо, во единиците на локалната самоуправа каде што најмалку 10 отсто од граѓаните се Македонци, службен да биде и македонскиот јазик, образование на сите нивоа на македонски јазик, како и други барања за остварување на легитимните права на Македониците.

 
Македонско друштво Илинден“-Тирана со свој преставниц учестуваше на работилници за деца PDF Печати Е-пошта
Четврток, 19 Септември 2019 15:10

Центарот за информативна поддршка Нов Контакт- Македонија, во периодот од 10-12 септември 2019 година започна со реализација на Проектот ,,Говорот на уметноста” во кој планирани се две работилници за деца и младинци љубители на уметноста за зајакнување на вештини за ликовна уметност, кои се одржуваат во ,,Етно село Кучково„ – Скопје, како и една изложба на слики насликани од учесниците на истите работилници. Особена чест ни преставува големиот интерес за учество на овој проект и тоа на учениците од СОУ ,,Перо Наков” од Куманово, ДСУ ,,Св. Наум Охридски“ – Скопје, студенти од факултетот за Бизнис студии ,,Еуро Колеџ“ – Куманово, како и ученици од повеке Основни училишта од Скопје.

На Проектот ,,Говорот на уметноста” имаше и преставници од македонската дијаспора и од Македонско национално малциство во сосеството и тоа г-ѓа Светлана Босилкова Далевска – Писателка од Германија, г-дин Георги Пасков од Флорида – САД, како и преставнци на Македонското друштво ,,Илинден“-Тирана од Албанија, и тоа: Елса Џелили, Сабина Џелили и Сара Џелили. Проектот се изведува под менторство на ликовен Уметник и хуманист г-дин Живко Поповски – Цветин од Скопје и професор Николина Милиќ од СОУ ,,Перо Наков“ – Куманово, а е координиран од Центарот за информативна поддршка Нов Контакт- Македонија. Проектот финансиски е поддржан од Министерството за Култура на Република Македонија како избран проект од национален интерес во културата за 2019 година.

 
Македонско друштво „Илинден“-Тирана, упати честитка до Васил Стерјовски PDF Печати Е-пошта
Четврток, 19 Септември 2019 15:04

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана, упати честитка до Васил Стерјовски, по повод изборот за претседател на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ). Дозволете ми во мое лично име, во име на македонското друштво „Илинден“ и од името на припадниците на македонското национално малцинство во Албанија, да Ви го честитам изборот за претседател на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), единствената македонска партија во Албанија. Делегатите на Конгресот,кој ги имаше од сите делови на Албанија, со едногласната подршка, избраа кој ќе ја води (МАЕИ) во наредните четири години,се наведува во честитката. Во исто време се нагласува подршката во напорите што партијата предводена од Стерјовски ќе ги вложува за унапредвање на правата на Македонците и зачувувањето на нивниот национален идентитет. Во вашето справување со предизвиците на Македонците во Албанија, како во остварувањето на нивните легитмни права така и во зачувувањето на македонскиот идентитет, ја имате нашата огромна поддршка. Напредокот и благосостојбата на македонскиот народ во Албанија претставува поттик за истрајност во напорите за негување и промоција на македонскиот национален, јазичен, културен и духовен идентитет.Ви посакувам голем успех, и убави дела, честа и достоинственоста да Ве следат и да се постојано со Вас. Ви ги упатам изразите на моето највисоко почитување.

 
Ѓурѓај му ја врачи почесната награда “Илинден” на Архимандрит Партениј PDF Печати Е-пошта
Среда, 18 Септември 2019 16:58
Претседателот на македонското друштво “Илинден” со седиште во Тирана, Никола Ѓурѓај беше во посета на Бигорски манастир и на игуменот Архимандрит Партениј лично му ј врачи почесната награда”Илинден”. Огромна чест ми беше што токму пред патронот на овој познат божји храм, Отсекувањето на чесната глава на неговиот славен патрон и небесен застапник, великиот пророк, претеча и крстител Господов Јован да се сретнам со отец Партениј и лично да му ја предадам наградата. Му посакав добро здрвје и успешно продолжување на неговата мисија,- рече Ѓурѓај.

На срдечниот разговор искажан е заеднички став за унапредување на соработката,но и продолжување на помошта што Бигорски ја дава за црквите каде што живеат Македонци. Наградата “Илинден” е воведена оваа година по повод јубилејот 10 години постоење на друштвото. Се доделува на личности кои дале посебен придонес за животот,историјата,културата и зачувувањето на автентичните традиции на Македонците во Република Албнија.
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 3 од 87