Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

logo-fakturi

13536069 10208545831875195 246858811 n

niprom

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Честито големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица PDF Печати Е-пошта
Недела, 28 Август 2016 07:08

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија и во целиот свет во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо ви честита големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородицаwww.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо учестуа на Летен камп “Ја сакам Македонија“ PDF Печати Е-пошта
Недела, 21 Август 2016 08:01

Македонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо учестуа на Летен камп “Ја сакам Македонија“-2016 со 5 деца Македонци од областа Голо Брдо и претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо Ули Халилај. Летен камп е под покровителство на Владата на Република Македонија, а во организација на Министерството за надворешни работи на Република Македонија од 14 до 21 август во Охрид учествуваат Македонци од соседните земји и од дијаспората. Програмата на кампот опфаќа содржини за подигање на степенот на учесниците за познавањата за Македонија од областа на македонскиот јазик, историјата, географијата, културата, обичаите и традицијата како и меѓусебното поврзување и соработка. Присутните ги поздрави вицепремиерот и министер за надворешни работи Никола Попоски кој говореше за улогата и значењето на мајчиниот јазик во одржувањето на личниот и културниот идентитет. Престојот на учесниците на Летниот камп Охрид -2016 “Ја сакам Македонија“ беше збогатен со забава и спортски игри како и со посета на повеќе културно-историски знаменитости во градот Охрид и Охридското крајбрежие: Самоиловата тврдина, Галеријата на икони, Плаошник, црквата Св. Софија, манастирот Св. Наум и Музејот на вод.


 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонците во Република Албанија во село Ербеле, Областа Поле го одбележаа Св. Преображение PDF Печати Е-пошта
Петок, 19 Август 2016 19:17

Македонците во Република Албанија во село Ербеле областа Поле Маќелара на 18-19.08.2015 година го одбележаа големиот Христиjански празник Преображение кај црквата Св.Преображение која датира од 12 век. На прослава за празникот Преображение присуствуваа Македонци со потекло од Ербеле кои што живат во Тирана, Драч, Елбасан, Маќелара, Горно Крчиште, Долно Крчиште, Дебар и од Македонија. Меѓу присутните беа и преставници на Македонско друштво “Илинден”-Тирана. Ноќта спроти празникот во оваа црква доаѓаат не само православни туку и муслимани.Спијат во овој божји храм и се молат за излекување од разни болести, зашто црквата има исцелителна моќ.Според жители на ова село голем број луѓе тука го нашле лекот за својата болест,се излекувале. Пред неколку години на овој празник во селото Ербеле започна да се воведува обичај да се меси погача во која има паричка.Карактеристично за овој обичај е оној на кој ќе му се падне паричката од погачата да го преземе кумството за наредната година. Црквата Св.Преображение во 1973 година албанските власти ја прогласија за споменик на културата.

 

 

 

 

 

 


www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден“-Тирана учестуваше на 26 Годишно собрание на СМК PDF Печати Е-пошта
Среда, 17 Август 2016 16:11

Светскиот Македонски Конгрес на 13.08.2016 година одржа своето јубилејно Дваесет и шесто годишно Генерално Собрание воГолемата сала на Музејот на ВМРО во Скопје, Македонија. Македонско друштво “Илинден“-Тирана учестува на Годишно генерално собрание на Светскиот Македонски Конгрес со преставникот на друштвото г-дин Ламбе Шатровси. Македонско друштво “Илинден“-Тирана од 2009 година е член во Светскиот Македонски Конгрес. На Годишно генерално собрание присуствуваа иселенички организации од четири континенти и гости. Генералното Собрание на СМК го одбележи 26 години од возобновувањето на СМК, формиран во 1899 година во Женева, Швајцарија.


 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден”- Тирана Огранок Голо Брдо на средба со заменик правобранителот PDF Печати Е-пошта
Петок, 12 Август 2016 19:44

Претседателот на Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо Брдо Ули Халилај освари средба со заменик народен правобранителот во Тирана Ограног Голо Брдо Ули Халилај имаше средба во Тирана со заменик народниот правобранител на Албанија г-дин Алкет Јаупи во просторите на народниот правобранителот, г-дин Јаупи беше многу отворен за сите прашања кои се однесуват на проблемите на Македонско национално малциство во Република Албанија, се разговара за проблемите на Македонците во обласата Голо Брдо заменик правобранителот е подготвен да помогне за се што може да се стори за малциските права на македонците во Албанија во согласност со законот. Во текот на разговорот се истакна дека за секој писмо испратено ке се добива одговор, а каде ке се може да се помогне ке соработва со Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо Брдо. Средбата се одржа по барање на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо во врска со барањата пуштени за учење на Македонски јазик во областа Голо Брдо. Инсистирањето на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо Брдо за средбата со заменик правобранителот резултираше со фактот со присуството на состанокот да не се затвори случајот со барањето Македонското национално малциство во Голо Брдо со назнака како незаинтересираност од страна на поднесителот на барањето. Со пристуството на претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо Брдо Ули Халилај придонесе ова прашање да го следи заменик народен правобранителот при крај на состанкот било истакнато дека во актуално време врзани им се раците на народниот правобранител бидеќи се уште не е објавен законот за малциства. Од друга страна треба да се реши проблемот со признавање на Македонското национално малциство во цела територија на Република Албанија, претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо Брдо Ули Халилај е задоволен од средбата со г-дин Алкет Јаупи, особено од ветувањето дека штом ке биде донесено законот за малциства ке биде информирано Македонско друштво “Илинден”-Тирана. За непосредната и срдечната средба Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ограног Голо Брдо топло се заблагодарува на заменик народниот правобранител г-дин Алкет Јаупи.
www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 47